Дядо Петко е застрелял рецидивист, осъден за изнасилване

26
Беленчанинът получи оправдателна присъда за убийството на крадец в лозето си
Беленчанинът получи оправдателна присъда за убийството на крадец в лозето си Видео: Русе Медиа

70-годишният Петко Илиев от Бяла, който на 31 август 2017 г. застреля крадеца Петко Чакъров в лозето си, бе оправдан по обвинението за умишлено убийство.

Русенският окръжен съд прие, че мъжът е действал в условията на неизбежна отбрана при силна уплаха. Въпреки това той получи две години условна присъда за незаконно притежание на оръжие, тъй като експертите не успяха да определят кога е произведена пушката му и дали подлежи на регистрация, предава Русе Медиа.

Според прокуратурата като бивш военен Петко е бил запознат с боравенето с оръжие. След многобройните набези върху лозето му той е бил въоръжен, когато заварил Петко Чакъров и съучастника му Христо Христов да берат грозде с кофи и ножове. Когато е насочил пушката си към корема на Чакъров, той е бил наясно, че при стрелба последиците могат да са фатални. Затова обвинението е за умишлено убийство, още повече, че няма доказателства, че е бил заплашван. Тъй като мъжът е с чисто съдебно минало, откарал е простреляния в болницата, където Чакъров е починал, и се е предал сам, прокуратурата поиска 5 години ефективен затвор.

Защитата обаче изтъкна аргументи, че става въпрос за действия при неизбежна отбрана, и то в състояние на силна уплаха. Когато Петко е заварил крадците, Чакъров е тръгнал към него и го е заплашил да го убие. Тогава пенсионерът е извадил пушката и я е насочил към крадеца, за да го сплаши. При опита на Чакъров да издърпа оръжието, е произведен неволен изстрел. Балистичният експерт също потвърди възможността за такъв изстрел, като се има предвид, че пушката няма защитен механизъм.

В същото време и убитият, и съучастникът му са рецидивисти с присъди. Петко Чакъров има пет присъди за периода от 1988 до 2005 г. – за изнасилване, телесна повреда, кражба, грабеж, шофиране в пияно състояние до закана за убийство на съдия. Свидетелството му за съдимост е дълго цели 4 страници, така че в случая не става въпрос за невинен гражданин, а за човек, който предварително се е уговорил със съучастника си да обере труда и собствеността на Петко Илиев.

По обвинението за незаконно оръжие експертите не можаха да установят дали пушката е произведена преди 1900 г. Ако е такава, тя не подлежи на регистрация. Поради липса на данни Петко Илиев получи присъда от две години условно за незаконно притежание на оръжие.

Защитникът на Илиев – адвокат Людмил Павлов, изрази удовлетворение от първата част на присъдата, защото тя показва, че никой не бива да посяга на чужд имот и чужда собственост.

Той коментира, че според съдебния експерт пушката вероятно е произведена в началото на 20 век, т.е. след 1900 г. но моделът бил преди 1900 г. – френско-белгийски образец, като точната дата не може да се установи. Подобни оръжия са преминавали през територията на страната, което се доближава до обясненията на подсъдимия, че я е закупил от пазар във Велико Търново, където продавачът заявил, че пушката е от Руско-турската война.

„По делото има също данни, че към момента на придобиването на тази пушка Петко се е обърнал към специалист от служба КОС /Контрол на общоопасни средства/, но му било казано, че пушката е стара – антична е, и по тази причина не трябва да се регистрира“, обясни Павлов.

Решението на съда може да се обжалва в 15-дневен срок пред Великотърновския апелативен съд.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Не може да ядеш кисело зеле и фасул, пък да очакваш Тиха и свята нощ.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари