Опасно висока концентрация на токсини във въздуха в Русе

1
Русенци дишаха тежко тази сутрин
Русенци дишаха тежко тази сутрин

Опасно високи стойности на фини прахови частици отчитат измервателните станции на много места в страната.

В 7 града концентрацията на прах в ниските слоеве на атмосферата е над допустимите норми.

Най-тежко се дишаше тази сутрин в София, Русе, Плевен, Горна Оряховица, Пловдив, Благоевград и Смолян.

В Русе, Горна Оряховица и Пловдив индексът за чистота на въздуха на Европейската комисия “Air Quality Index” алармира за “опасно мръсен въздух” с концентрация на токсини 3-4 пъти над допустимите нива, предава NOVA.

В района на София системата от измервателни станции отчита прахово замърсяване около 2-3 пъти над нормите от 50 микрограма на кубичен метър. Общината призовава за ползване на екологично отопление, а междувременно инспекторатът ще следи строителните обекти и ще прави извънредни проверки там, където се ползват горива с висока степен на замърсяване.

В много райони на страната от днес до края на седмицата има условия за температурни инверсии с гъсти мъгли. В същото време вятър почти липсва. От сателитите тази сутрин се вижда, че покрай река Дунав, по поречието на Струма и около София мъглата е най-продължителна.

Прогнозата е до края на седмицата времето у нас да се определя от антициклон със слаб вятър и ниска облачност или мъгли в котловините, низините и покрай водоемите. Най-продължително видимостта ще е понижена по западното и централно течение на река Дунав. Раздвижване на атмосферата се очаква от неделя нататък.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари