Кметът на Русе изиска от екоминистерството по-строги норми за вредните органични вещества

3
Пенчо Милков отправи предложение за промяна в наредбите за пределно позволените концентрации на вредното влияние в атмосферния въздух на населените места, както и за самите дейности на производството
Пенчо Милков отправи предложение за промяна в наредбите за пределно позволените концентрации на вредното влияние в атмосферния въздух на населените места, както и за самите дейности на производството

Кметът на Община Русе изпрати писмо до министър-председателя на Република България и до Министерството на околната среда и водите, в което настоява за въвеждането на по-строги норми за допустимите емисии на вредните органични вещества. 

Пенчо Милков отправи предложение за промяна в наредбите за пределно позволените концентрации на вредното влияние в атмосферния въздух на населените места, както и за самите дейности на производството.

В последните години в Община Русе, РИОСВ, РЗИ и на Спешния телефон 112, ежедневно постъпват сигнали за тежки, остри органични миризми. Замърсяванията принуждават гражданите да живеят затворени в домовете си, а броят на хронично болните лица, както и на онкологичните заболявания се увеличава всяка година. Обстановката става нетърпима и русенци, които от зората на демокрацията са особено чувствителни за чистотата на въздуха, са изправени пред нерешим проблем“, заявява в писмото си Пенчо Милков.

Според кмета на Община Русе основен източник на здравно-екологични проблеми в града са неконтролируемите замърсявания с вредни органични вещества от производства, непризнаващи българското екологично законодателство, нормативните актове, както и конституционното право на гражданите да живеят в чиста и здравословна околна среда.

В обръщението си към представителите на държавните институции Пенчо Милков настоява, че пробите от замърсения въздух и измерванията на концентрациите на органичните замърсители е необходимо да бъдат извършвани с по-голяма честота, която отчита появяването и продължителността на превишаване на нормите и максималните средни стойности.

Поради твърде остарелите екологични наредби и съобразно препоръките на СЗО и Европейската агенция по околна среда, е належащо да бъдат актуализирани и въведени по ниски граници на допустимото замърсяване от страна на промишлените производители, се казва още в писмото до премиера и МОСВ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук