Опасна 3-метрова вълна се носи по Дунав

0
Опасна 3-метрова вълна се носи по Дунав

Очаква се рязко увеличение на нивото на р. Дунав в българо-румънския участък.

Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав Георги Георгиев. Според него най-високите стойности на водния стълб в нашия участък се очакват следващата седмица, когато се очаква през българския участък да премине най-високата вълна. Тогава ще стане ясно дали ситуацията от 2006 г., когато при Русе водният стълб прехвърли 9 метра, ще се повтори.

„Не за всички крайречни градове не съществува опасност. Русе например е разположен на висока тераса и той не може да бъде залят”, заяви Георгиев. Не така стоят нещата обаче в Лом, където вчера част от пристанището осъмна под вода.

В момента количеството вода, което преминава през българския участък на реката, е 12 000 литра в секунда, с тенденция през следващите дни да се увеличи до 14 000-14 500 л/сек. От увеличения приток до утре реката ще е „опряла“ в дигите. „За населените места засега няма опасност“, категоричен е Георгиев.

Шефът на АППД каза още, че хидровъзлите ще продължат да поддържат режим на изпускане и на задържане, но от горната част на реката идва голямо водно количество, което трябва да бъде пропуснато през българско-румънския участък.

Нивото край Русе тази сутрин е 646 см спрямо условната кота „нула“, като за последните 24 часа се е покачило с 52 см. Прогнозата на АППД за следващите два дни е то да се повиши с още 101 см и да достигне 747 см.

Източник: Русе Нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари