ООН възобнови доставките на помощ в Газа

1
Според организацията са необходими поне 500 камиона на ден
Според организацията са необходими поне 500 камиона на ден

Според организацията са необходими поне 500 камиона на ден

ООН възобнови транспортирането на хуманитарна помощ, пристигаща на построен от САЩ кей край бреговете на Ивицата Газа. Доставките бяха спрени за два дни, тъй като някои камиони с помощ бяха заловени от нуждаещи се палестинци.

Организацията координира разпределението на помощта в плаващия док, но остава непреклонна, че доставките на помощ по суша са "най-жизнеспособният, ефективен и ефикасен" начин за борба с хуманитарната криза в анклава с 2.3 милиона души.

Според ООН Газа се нуждае от поне 500 камиона на ден.

Десет камиона с помощ - откарани от площадката на кея от изпълнители на ООН - бяха получени в петък в склад на Световната продоволствена програма в Дейр Ел Балах. В събота обаче само пет камиона стигнаха до склада, след като други 11 бяха заловени.

ООН спря транспорта за два дни, докато инициира нов маршрут. Говорителят на WFP Шаза Мограби обясни, че след възобновяването на доставките във вторник не са докладвани инциденти, съобщава News.bg.

Официален представител на САЩ каза в четвъртък, че досега около 800 тона помощ са били доставени от кея до зоната за спиране. Помощта, разтоварена на кея, идва по морски коридор от Кипър, където първо се инспектира от Израел.

Досега 3474 палета с помощ са били изпратени от кипърското пристанище Ларнака, като всеки палет тежи около един тон, каза говорител на кипърското външно министерство в четвъртък.

Не стана ясно колко помощ в момента е позиционирана в Кипър за доставка през морския коридор.

Американски служители казаха, че след като бъде пуснат в експлоатация, кейът първоначално ще поема 90 камиона на ден, но този брой може да достигне 150 камиона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Moni Levi
    Тези ислямски диваци и боклуци,дано всичките да ги избият,до последния дрипав изрод,за тях няма вече живот там!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари