ООН: Неустойчивото земеделие е изтощило почвите в цял свят

0
"Това е поколението, което трябва да обърне страницата и хода на събитията. Ние унищожаваме планетата за едно поколение, но нямаме три поколения, за да я възстановим" , каза експерт от ООН
"Това е поколението, което трябва да обърне страницата и хода на събитията. Ние унищожаваме планетата за едно поколение, но нямаме три поколения, за да я възстановим" , каза експерт от ООН

Десетилетията на неустойчиво земеделие са довели до изтощаване на почвите по целия свят и са ускорили глобалното затопляне и загубата на видове, смята служител на ООН, който ръководи усилията за преодоляване на деградацията на земята

Ибрахим Тиау е изпълнителен секретар на Конвенцията на ООН за борба с опустиняването (UNCCD), чиито 197 страни - 196 държави и Европейският съюз - се събират следващия месец в Абиджан за първи път от три години, предаде БГНЕС.

Тиау говори пред АФП за кризата с влошаването на качеството на земята и за това как тя е неразривно свързана с изменението на климата и биоразнообразието.

„Земята е ограничен ресурс, който трябва да се управлява, а не само да се експлоатира. Вече сме достигнали критична точка: вече не съществува баланс между нашите нужди и способността на земята да се възстановява и произвежда", каза той.

Според него два от проблемите са особено важни. Засушаванията са по-силни и засягат повече региони. Нито една страна не е имунизирана. Но когато те засегнат уязвими общности, това е голямо бедствие.

„Виждаме го сега в Африканския рог или миналата година в Мадагаскар. Засушавания винаги е имало, но с изменението на климата те стават все по-чести и по-тежки", каза секретарят.

Другият критичен въпрос е устойчивото управление на земята. Ако сушата е проблем, възстановяването на земята е решение.

„Когато инвестирате в земята, вие изграждате устойчивост на общностите и създавате възможности за превръщане на земята, която иначе би била пропиляна или загубена, в отново продуктивна“, каза Тиау.

"Възстановяването на земята е също така борба срещу бедността и незаконната имиграция. Много проучвания са установили връзката между деградацията на земята и миграцията - в Хаити, Афганистан, Сомалия, Сахел и другаде. Когато хората нямат възможност за избор, те бягат, независимо дали в следващата страна или по-далеч."

При деградация на земята се отделя въглерод. Възстановяването на земята в нейното естествено състояние може да помогне за връщането на този въглерод там, където му е мястото. В Африка - която отделя само 4% от световните емисии на парникови газове - възстановяването на почвата е една от най-добрите възможности за намаляване на емисиите. Континентът не е пренаселен, но 65% от земята е деградирала през последните 70 години.

"Биоразнообразието е по-очевидно: когато деградираш земята, деградираш екосистемите и унищожаваш местообитанията. Обратното също е вярно. Земята, водата, климатът, биоразнообразието - всички те са тясно свързани помежду си", каза дипломатът.

В последния доклад "Глобални перспективи за земята" се призовава за инвестиции в размер на 1,6 трилиона долара за възстановяване на земята през следващите осем години. За климата става дума за 100 млрд. долара предимно публични средства, които трябва да постъпят от развитите към развиващите се страни. Тук става дума за частния сектор, който има интерес от опазването на почвата, защото тя е в основата на техния бизнес. След това има вредни субсидии, които стимулират деградацията на земята. Ако пренасочим само една пета от тези субсидии към реално възстановяване и опазване на земята, бихме могли да се борим едновременно с изменението на климата и загубата на биоразнообразие.

Някои държави субсидират химикали, които се влагат в земята. Нерационалните субсидии за напояване могат да доведат до изчерпване на водните масиви, като например в Близкия изток и Сахара. Премахването на такива субсидии няма да нанесе съществена вреда на дребните потребители, но може да намали печалбата на големите компании в краткосрочен план.

"Трябва да инвестираме във възстановяването на земята. Това има смисъл от всяка гледна точка - икономическа, бизнес, социална и екологична“, призова Тиау.

"Това е поколението, което трябва да обърне страницата и хода на събитията. Ние унищожаваме планетата за едно поколение, но нямаме три поколения, за да я възстановим." 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари