Олигарси и политици все по-трудно ще крадат от европейските фондове

1
Европарламентът се закани да сложи край на порочните практики
Европарламентът се закани да сложи край на порочните практики

Единствената полза от кризата, причинена от коронавируса, е, че извади на показ всички кривини и дупки в моделите на управление и най-болните проблеми в обществата.

Това далеч не се отнася само за България, пише Банеръ. Хубавото е, че в опита си да овладеят хаоса европейските институции си отвориха очите, че има нещо нередно при раздаването на парите от еврофондовете. Оказва се, че голяма част от тях съвсем не отива по предназначение, а се разпределя на свои хора, за да ги направят още по-богати.

Европарламентът се закани да сложи край на порочните практики с конкретни предложения. С резолюция евродепутатите настояват за разрешаване на потенциалните конфликти на интереси на най-високо правителствено ниво и публикуването на имената на крайните бенефициери на европейски средства. Сега няма законодателство, което да задължава държава членка да ги оповестява - пропуск, който отключи вратата на крадците от цялата общност. С новата мярка вече ще е ясно при кого отиват парите и кой ще носи отговорност при неправилното им използване. Депутатите искат също така висши членове на национални правителства, за които е потвърдено, че попадат в конфликт на интереси, да разрешат този проблем или чрез отказ от своите бизнес интереси, или да не се допуска финансирането им от Европейския съюз. А ако не желаят да изпълнят тези условия, най-горещо им се препоръчва да подадат оставка.

Необяснимо е, защо досега институциите не са реагирали на очевидните нередности. Те от години напомнят и призовават за коректност, но наказани няма, а и самите нарушители на европейските правила се чувстват безнаказани и всяка година загребват милиони от общата хазна. Чак сега парламентът реши да изиска от Еврокомисията да създаде механизми за предотвратяване на злоупотребите, свързани с фондовете. Освен задължението за публикуване на крайните бенефициери на субсидии, правилата трябва да включват и тавани за получаване на директни плащания от физически лица.

Пари срещу реформи

Фондът за възстановяване - NextGeneration EU, който предложи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, и който все още не е подкрепен от националните правителства, ще отпусне 750 млн. евро за възстановяване на единния пазар от кризата с коронавируса. Парите обаче идват с искане за реформи и върховенство на закона, затова България и други държави, които имат проблем с разпределянето на пари от Брюксел, трябва да се мобилизират, за да не пропуснат шанса си. Страната ни може да получи около 15 милиарда евро от споменатия фонд, а ще трябва да внесе само 3,3 милиарда. При това 15-те милиарда ще могат да се ползват веднага, а вноската от 3,3 милиарда ще се дължи след 10-20 г. и повече.

Въпрос на време е предложението на Фон дер Лайен да бъде прието, тъй като Германия става ротационен председател на общността от 1 юли и ще иска успешно да приключи бюджетната процедура по време на своето председателство. Но трябва да се има едно на ум, че за решенията, свързани с бюджета, се изисква единодушие от всичките 27 страни членки, а в конкретния случай едни само ще плащат, а други ще получават. Поради тази причина не е изключено да се наложат компромиси и да не получим толкова много, на колкото се надяваме. Повечето страни ще спечелят значително от новия фонд - особено тези от Източна и Южна Европа, тъй като са тежко ударени от кризата или защото са по-бедни. Само че номерът с бедността този път няма да мине така лесно - евроинституциите са категорични, че ще следят за какво отива всеки цент.

Скандалният случай "Бабиш"

Официалното разследване на чешкия премиер Андрей Бабиш за конфликт на интереси Европейската комисия започна през януари 2019 г., но чак през ноември 2019-та всички плащания от бюджета на ЕС към компании, пряко или косвено притежавани от него, бяха прекратени.

Бабиш продължава да е действителен собственик на конгломерата „Агроферт груп”, в който влизат над 230 компании с над 34 000 служители. Групата е един от най-големите бенефициери на субсидии от общността. Става дума за 973 284 000 крони (около 36,5 милиона евро) селскостопански субсидии само за 2018-та и още 16 милиона евро от кохезионните фондове за периода 2014-2020 година.

През декември 2019-та чешкият главен прокурор възобнови разследването срещу Бабиш за злоупотреби. То бе открито след публикуването на доклад по темата от Европейската служба за борба с измамите - OЛАФ. Премиерът-милиардер отрече да се е възползвал от европейски средства, предназначени за малки и средни предприятия, като още през 2007 г. е изтеглил от "Агроферт груп” своя хотелски и селскостопански комплекс "Щъркелово гнездо" край Прага. Бабиш обвини Брюксел в "груба намеса във вътрешните работи" и нарече председателката на комисията на Европарламента по бюджетен контрол Моника Холмайер (ЕНП, Германия) "ненормална".

България не остава по-назад

У нас продължава делото срещу бизнесмена Миню Cтaйкoв и oщe 13 души, пeтимa oт кoитo cлужитeли в Държaвeн фoнд "Зeмeдeлиe". Нa 23 oктoмври 2019-та Cпeциaлизирaнaтa прoкурaтурa внece в cъдa oбвинитeлeн aкт срещу тях за прecтъпeн cгoвoр c цeл злoупoтрeбa cъc cрeдcтвa oт eврoпeйcки зeмeдeлcки фoндoвe – Прoгрaмaта зa рaзвитиe нa ceлcкитe рaйoни и Нaциoнaлнaтa прoгрaмa зa пoдпoмaгaнe нa лoзaрo-винaрcкия ceктoр.

Окръжната прокуратура във Варна пък разследва злоупотреба с еврофондове, довела до замърсяване на Варненското езеро с отпадни води. Оказа се, че длъжностни лица на различни нива са прибрали над 6 млн. евро. Много привилигировани българи дори си построиха вили с европейски пари, като ги представиха за "къщи за гости". Стотици са разследваните за злоупотреби със субсидии, но за наказани или върнали пари рядко се чува.

В началото на седмицата евродепутатът Елена Йончева обяви, че Европейската комисия е наясно с корупцията в България и съвсем скоро ще има резултати от това. Тя е провела едночасова среща на четири очи с шефа на ОЛАФ и с еврокомисаря по правосъдие и вътрешен ред Вера Йоурова. Според Йончева още през септември-октомври ще се видят и резултатите от разкритията за корупцията в страната.

"Бизнесът мълчи, защото знае, че ако започнат да говорят, те ще бъдат ударени. Тази политическа класа се самозабрави, безконтролна е и мисли, че никой не може да я накаже. Призовавам българския бизнес да не мълчи", каза Йончева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари