Олаф Шолц пристигна в Ханой

1
Германският канцлер е във Виетнам с 12-членна бизнес делегация
Германският канцлер е във Виетнам с 12-членна бизнес делегация Снимка: Дойче Веле

Германският канцлер е във Виетнам с 12-членна бизнес делегация

Германският канцлер Олаф Шолц пристигна тази сутрин в Ханой, първа спирка в четиридневното му пътуване в Азия, по време на което ще посети и Сингапур, преди накрая да участва в срещата на върха на Г-20 на индонезийския остров Бали, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Шолц е във Виетнам с 12-членна бизнес делегация и е планирано по-късно днес да се срещне с ръководителя на виетнамското правителство Фам Мин Чин.

Виетнам поддържа тесни връзки както с Китай, така и с Русия. Отношенията между Ханой и Пекин обаче са обтегнати от териториален спор за две островни групи в Южнокитайско море.

Русия е най-важният оръжеен доставчик на Виетнам. Двете държави си сътрудничат в разработването на газови и нефтени находища край виетнамското крайбрежие.

Освен това във Виетнам има над 150 инвестиционни проекта с участието на руски компании. Подобно на Китай, Виетнам е една от държавите, които не осъдиха инвазията на Русия в Украйна по време на дебатите в Общото събрание на ООН.

По програма Шолц и германският министър на икономиката Роберт Хабек ще участват утре в конференция в Сингапур, която ще се съсредоточи върху намаляване на икономическата зависимост от Китай и задълбочаване на партньорството с други азиатски държави.

На форума на Г-20 Шолц е готов да обсъди войната в Украйна, енергийната и продоволствената криза и състоянието на световната икономика с американския президент Джо Байдън, китайския лидер Си Цзинпин и други държавни ръководители.

Това е трето пътуване на Шолц в Азия за 11 месеца след две кратки визити в Япония и Китай. За разлика от предшествениците си Шолц съзнателно не избра Китай за първата си азиатска визита, а Япония, която е демократичен партньор на ФРГ в Г-7.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари