ОЛАФ разглежда сигнала на БОЕЦ за разкритията на Илчовски

0
И българската прокуратура потвърди, че се е задействала
И българската прокуратура потвърди, че се е задействала Снимка: БГНЕС

И българската прокуратура потвърди, че се е задействала

БОЕЦ получихме потвърждение, че ОЛАФ разглеждат сигнала ни за разкритията на земеделският производител Илчовски пред комисията за ревизия на управлението в Парламента, пишат от гражданското движение.

Освен българските институции, БОЕЦ сезирахме преди месец и европейските – ЕК, ОЛАФ и Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши. 

Междувременно и българската прокуратура потвърди, че се е задействала по сигнала на БОЕЦ.

Публикуваме отново и текста на сигнала:

ДО: Комисар Йоханес Хан – бюджет и администрация   

Г-жа Лаура Кьовеши – Ръководител на прокуратурата на ЕС

Европейска служба за борба с измамите – OLAF

 ЧРЕЗ Представителството на Европейската комисия в гр. София

С И Г Н А Л ОТ

 ГД „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ”

ЕИК 176949776, с адрес: гр. Видин к-с ”Панония” блок 4 вх.З ап. 157 тел. 0899591399

Като неправителствена организация с дейност в обществена полза и в качеството ни на представители на гражданското общество в България, ГД „БОЕЦ” представяме на вашето внимание информация за измами и злоупотреби с европейски средства, както и информация за тежки престъпления извършени от политици заемащи високи управленски постове и имащи влияние върху усвояването на европейските средства.

относно

съмнения за извършени престъпления на територията на Република България от Бойко Методиев Борисов – премиер в оставка, Петя Аврамова – министър в оставка, Иван Ангелов – бизнесмен, собственик на фирма „Градус” и други лица, а именно – рекет, корупция, злоупотреба с власт, пране на пари, злоупотреба и източване на  европейски фондове  и национални средства,  укриване на данъци, данъчни и финансови престъпления, както и създаване на ОПГ за рекет, изнудване и финансови престъпления.

На 05.05.2021г. на заседание на парламентарната Комисия за ревизия на управлението бе изслушан бизнесмена, занимаващ се със земеделие и зърнопроизводство, Светослав Илчовски, след подаден от него сигнал до Комисията. Прилагаме копие на сигнала:

РАЗКАЗЪТ НА ИЛЧОВСКИ (ПО МАТЕРИАЛ НА САЙТА КАПИТАЛ)

Сигналът на зърнопроизводителя е за събития, започнали през 2019 г. Тогава според него той бил помолен от Иван Ангелов – един от собствениците на фирма „Градус“, да реализира фиктивен оборот за неговото дружество. Самият Ангелов му се представял като „скрит началник на Министерството на земеделието и Агенцията по храните“.

През същата и следващата година Илчовски присъствал на няколко неформални срещи в бившата резиденция на Тодор Живков в село Студена. На тях бил и Бойко Борисов и там му бил показан запис как се издевателства над собственика на „Сис индустрийс“ Миню Стайков в ареста като послание какво се случва с бизнесмени, които не са подчинени. Илчовски обясни, че за да няма проблеми, още от 2014 г. продавал зърно за птицефермата на Иван Ангелов, когото той нарича Пилето, на цени под пазарните, като исканията ставали все по-големи. Последно – през 2020 г., му поискали да продава на половин цена.

„Отказах им. Последва обаждане от министър Петя Аврамова (която бе водеща фигура на ГЕРБ във врачанския региона, преди да стане министър) с предупреждение да спра да купувам земи и със заплахата „ще те дам на нашите прокурори“, цитирам я. Скалъпиха ми обвинение от окръжната прокуратура в Районен съд – Стара Загора, за убийство (вероятно има предвид покушение – бел. ред.) срещу същия Иван Ангелов, което никога не се е случвало. Принудих се да обявя фирмата си за продажба, за да покажа, че има проблем“, пише още Светослав Илчовски в сигнала си. Наистина в началото на 2021 г. местни медии разпространиха тази негова заявка (виж карето).

Нататък под уточняващите въпроси на депутати Илчовски стигна и до темата със златните кюлчета, които според него били носени като подаръци за рождения ден на Борисов. Той разказва почти като анекдот как Иван Ангелов занесъл на Борисов малко кюлче, а Цоло Вутов – много по-голямо, на което премиерът реагирал: „Ех, Иване, Иване, толкова ли ти се откъсна от сърцето, я гледай Цоло какво ми е донесъл.“ После Ангелов донесъл още кюлчета.

Прилагаме линк към публикацията на КАПИТАЛ:

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2021/05/05/4206502_razkazut_za_korupciia_koito_opulchencite_na_borisov/

В своето изказване Илчовски посочи множество данни за извършени престъпления. За това, че е бил рекетиран и изнудван от Борисов и приближените му и е плащал подкупи на управляващите от 2012 г до сега в размер на стотици хиляди лева на година. В същото време той е и бенефициент на европейски субсидии в особено големи размери и плащането на подкупи към премиера Борисов и управляващите е възможна схема за източване на европейските фондове, за което сезираме Европейската комисия и Европейската прокуратура с ръководител Лаура Кьовеши.

Светослав Илчовски е получавал милиони европари преки плащания за земеделски площи и по ПРСР. Бизнесменът признава, че е отчислявал 7-800 000 годишно подкуп на властта, като е бил сплашван и изнудван да плаща. Сплашван от приближен на Борисов в присъствието на Борисов с клипове как насилват сексуално бизнесмена  Миню Стайков в ареста, който също е обвинен за измами с европари. Сплашван по телефона от министър Аврамова да спре да изкупува земя.. Принуждаван да прави фиктивни обороти за фирма на Иван Ангелов – Пилето, който също е бенефициет на милиони евра от европейските фондове.  Всичко това ни дава основание да считаме, че европейските средства, фондове и програми и достъпа до тях са били използвани за рекет, изнудване, престъпни схеми и евентуални злоупотреби с тези средства.  Чрез фиктивните  сделки за които Илчовски говори, за отчитане на фалшив оборот се целяло фирмата на Ангелов „Градус” да излезе на Фондовата борса, като частните пенсионноосигурителни  фондове да закупят негови акции за милиони лева със средства на вложителите, които реално са без покритие.

Илчовски разказва за организиран картел при изкупуване  на различна земеделска продукция (пшеница, слънчоглед) , като върху производителите се упражнява натиск да продават продукцията си на занижени цени. В същото време държавната институция Агенция по храните се използва, като бухалка срещу всеки зърнопроизводител или производител на месо и продукти, който не плаща изискания рекет на управляващата мафия ръководена от Бойко Борисов. Илчовски твърди, че Агенцията по храните реално се ръководи от Иван Ангелов и чрез тази институция се унищожават конкуренция и бизнеси, както и се осигурява комфорт на фирми, собственост на близки до управляващите. Класическа схема за рекет и корупция по модела „Борисов”.

Илчовески изнася и допълнителна информация за скандала със снимките  на пачките и кюлчетата от спалнята на премиера в оставка Бойко Борисов. Заявява, че разполага с документи, които е готов да предостави на съответните органи.

Прилагаме и линкове към материали съдържащи видеозапис на изказването на Светослав Илчовски пред Комисията по ревизията в Парламента на „Свободна Европа” и сайта „Биволъ” :

https://www.svobodnaevropa.bg/a/31239739.html

https://fb.watch/5jTMEaqoWm/

БОЕЦ сезираме Европейската комисия, ресорните еврокомисари и г-жа Лаура Кьовеши, ръководител на европейската прокуратура за данните за  престъпления, нарушения и злоупотреби с европейски средства и фондове и изискваме бърз отговор и реакция. БОЕЦ заявяваме нашата готовност да предоставим и допълнителна информация, както и да присъстваме на среща в Брюксел, където да представим всички данни и факти , както по този случай, така и по другите сигнали на БОЕЦ до европейските институции – Турски поток и др. Заявяваме и своята готовност за среща с г-жа Кьовеши, на която да обсъдим възможностите за сътрудничество между ръководената от нея европейска прокуратура и гражданското общество и неправителствените организации поставили борбата с корупцията и върховенството на правото, като своя цел.

06.05.2021г.               

Георги Георгиев – председател на УС на ГД „БОЕЦ”

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари