Ограничаване на корабоплаването по река Дунав

0
В целия участък на река Дунав се наблюдава ограничаване в газенето на съдовете
В целия участък на река Дунав се наблюдава ограничаване в газенето на съдовете

В целия участък на река Дунав се наблюдава ограничаване в газенето на съдовете.

Това каза инж. Павлин Цонев, изп. директор на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав” - Русе, във връзка с ниското ниво на реката, цитиран от Радио „Фокус“ - Шумен.

„Особено след месец май, липсата на валежи оказва своето влияние и в момента наблюдаваме ограничаване на корабоплаването, както за нашия, така и за немския, австрийския и унгарския участък на Дунав, отбеляза инж. Цонев.

Той посочи, че на този етап затруднения в корабоплаването има в района на Белене, като там корабите „Вит“ и „Осъм“ работят денонощно по обозначаване на корабоплавателния път.

„В момента „Осъм“ работи в района на Белене, а „Вит“ - в района на Силистра. Извършваме проверка и актуализация на маркировката с шамандури“, каза инж. Цонев. Той обясни, че благодарение на извършената драгажна дейност в критичните участъци през 2018 и 2019 година, въпреки ниските водни стоежи, се наблюдават малко по-големи дълбочини на фарватера, което е в помощ на корабоплаването.

„При настоящите стойности на нивото, теоретично трябва да наблюдаваме дълбочини, по-малки от 2 метра, а в момента те са от опрядъка на 2.20 2.30 метра. Естествено, има ограничаване в газеното на корабите и натовареността на съдовете, но не е такова, каквото е било преди години“, заяви инж. Цонев. Той уточни, че дейностите по драгиране са съгласно договор между транспортното министерство и Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав”, като фирмата изпълнител е избрана след обществена поръчка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари