Огнян Герджиков става служебен премиер?

0
Новият премиер и неговите министри се очаква да бъдат назначени на 27 януари
Новият премиер и неговите министри се очаква да бъдат назначени на 27 януари Снимка: БГНЕС

Проф. Огнян Герджиков най-вероятно ще оглави служебното правителство на новоизбрания президент Румен Радев.

Името му като вероятен премиер беше съобщено още на 30 декември, но досега професорът не даваше да се разбере, че е приел.

Това обаче вече е факт, разкриха добре запознати, предаде 24 часа.

Новият премиер и неговите министри се очаква да бъдат назначени на 27 януари.

Проф. Герджиков бе шеф на Народното събрание при кабинета на Симеон Сакскобургготски и два мандата депутат от НДСВ. След това видният юрист остана член на западащата партия, но излезе от активната политика и се отдаде на това, което обича най-много - да е сред студентите си и да пише по правни въпроси.

През годините името му се завърта при всяко поредно раздаване на картите във властта, като досега не е “избиран” само за патриарх, както се шегува сам със себе си.

Шефът на парламентарната комисия по отбрана ген. о.з. Михо Михов пък е най-вероятният служебен военен министър, твърдят запознати. Според тях именно Михов е човекът, който е предложил кандидатурата на Радев за президент. Освен това Михов, който е бивш командващ ВВС и шеф на Генщаба, познава Радев още от времето, когато е бил курсант във военновъздушното училище в Долна Митрополия.

Според запознати Радев първо ще назначи секретарите си на “Дондуков” 2, а след това някои от тях ще изпрати за два месеца като служебни министри. Очаква се в кабинета на Радев регионален министър да е бившия кмет на село Труд Николай Копринков. Той е едно от сигурните имена в екипа на новия президент, беше в инициативния комитет за издигането на генерала.

Според запознати конституционалистката проф. Емилия Друмева ще е юридически секретар на Радев и служебен правосъден министър.

Финансов министър в служебния кабинет най-вероятно ще е Кирил Ананиев. Заместникът на Владислав Горанов е признат от всички партии експерт, в министерството е вече няколко мандата при различни правителства.

За външен министър е предложен на директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков. Той бе зам.-министър в кабинета “Станишев” и посланик в Лондон. И друг кадър на кабинета на тройната коалиция - евроминистърката Гергана Паси, се обсъжда за правителството на Радев.

Възможно е Богомил Бонев да поеме отново МВР, след като бе начело на ведомството преди близо 20 г., по време на правителството на Иван Костов.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари