Огън от фойерверки погуби 27 младежи

0

184 са ранени, 25 берат душа. Пожарът лумнал в нощен клуб, група пеела “Денят, в който ще умрем” Фойерверки превърнаха в ад нощен клуб в румънската столица Букурещ, като убиха 27 младежи. Други 184 са ранени по време на рок концерт, предаде Ройтерс., пише 24 часа 

Пиротехниката била част от шоуто, което се състояло при затворени врати в бивша фабрика за спортни обувки от соцвремената. Това е най-тежкият инцидент в Румъния от десетилетия. Властите обявиха 3-дневен траур в памет на жертвите. Те вероятно ще се увеличат, тъй като 25 от ранените са в тежко състояние.

Вечерта в петък, когато станал инцидентът, в болниците на Букурещ леглата не са стигали за ранените. В събота пред центровете за кръвопреливане пък се извиха дълги опашки. В клуба е имало около 500 души, основно младежи и тийнейджъри, дошли да слушат изпълненията на хевиметъл групата “Гудбай ту гравити”, която представяла новия си албум за Хелоуин. Огънят се разпространил точно когато групата пеела “Денят, в който ще умрем”.

Много от младежите били изпотъпкани, когато се юрнали в паника към единствения изход, след като пламъците се извили около 23 ч. Цялото подземие, където се намира клубът, било пълно със задушлив дим. Зам. вътрешният министър Раед Арафат, чието име години наред бе свързано със създаването на модерната и ефикасна Бърза помощ на Румъния, заяви в събота следобед, че повечето жертви са идентифицирани, а от пострадалите 146 са оставени на лечение в болница.

Той разкри, че клубът не е имал необходимото разрешение за използване на възпламенителните вещества, нито пък пожарната е била уведомена, за да разположи свои екипи по време на събитието, каквото е изискването. “За жалост, броят на убитите може да се промени, като се има предвид колко много се тежко ранените”, каза Арафат по време на среща със спасителните служби. По информация на медии двама от музикантите от групата са загинали, а други двама са в кома. Сред ранените има 4-ма чужденци - италианец, германец и двама испанци. Според румънските власти няма загинали чужденци.

В събота вечерта от МВнР съобщиха, че нямат информация за загинали или пострадали българи. Очевидци разказват, че покривът се възпламенил за секунди, последвала експлозия и помещението се изпълнило с гъст дим. Повечето от ранените, приети в 12 болници, страдат от тежки изгаряния, от интоксикация от дима или са били изпотъпкани. “Хората припадаха от дима. Беше пълен хаос, в навалицата посетителите се тъпчеха един друг”, заяви очевидецът Виктор Йонеску.

Според друг свидетел, Алин Пандуру, огънят се е разпространил за 30 секунди. “Хората не можеха да излязат от дискотеката, защото имаше само един отворен изход и веднага стана блъсканица”, разказва той. “Когато декорът на сцената се подпали, вокалистът на групата спря изпълнението си и обяви на зрителите, че е започнал пожар, а не спецефекти.

Той помоли за пожарогасител, какъвто така и не се намери. Хората започнаха да гасят с напитки от бара”, разказа в ефира на телевизия TVR очевидец. Той добави, че вокалистът първи е призовал хората да започнат да се евакуират от заведението без паника. Тв кадри показваха как полицаи, пожарникари и парамедици опитват да възкресят млади хора, лежащи на улицата пред клуба.

Целият квартал бил огласен от воя на сирените. Вицепремиерът Габриел Опреа заяви, че е започнало криминално разследване за причините за трагедията. То ще е за подозрения за убийство и разрушителство. За момента обаче обвинения не са повдигнати. Президентът Йоханис:

Не е бил спазен законът “Имаме вече доказателства, показващи, че законовите разпоредби не са били спазени. Надявам се, че властите ще проведат разследването с бързина и решителност.” Това каза в събота румънският президент Клаус Йоханис. По-рано той изрази дълбоката си покруса от трагичния инцидент.

“Шокиран съм и дълбоко натъжен от трагедията, която се случи тази вечер в центъра на града. Това е много тъжен момент за нашата нация”, написа президентът на страницата си във фейсбук. Йоханис изрази съболезнованията си към семействата на загиналите и ранените и ги увери, че ще получат пълна подкрепа. Премиерът Виктор Понта, който бе на официална визита в Мексико, се върна веднага в родината и разпореди спешни проверки на сигурността на всички нощни клубове в страната.

“Винаги е трудно да се намерят думи, които да изразят мъката и съпричастността ни, когато млади хора губят живота си. Преди години при подобни обстоятелства България също загуби невинни детски животи”, написа в съболезнователна телеграма до румънския си колега българският държавен глава Росен Плевнелиев.

Пиротехниката - причина №1 за кървавите драми в дискотеки Едни от най-кървавите инциденти в дискотеки и нощни клубове са причинени от пиротехническите ефекти. - В нощта на 27 януари 2013 г. клуб “Кис” в бразилския студентски град Санта Мария пламва от фойерверки. Загиват 241 души, над 100 са ранени. Виновникът е музикант от групата “Гуризада Фандангерия”, който включва светлинен ефект, искра подпалва знаме, а оттам - изолацията на помещението.

Пожарогасителите се оказват дефектни, изходът е тесен и повечето от жертвите са стъпкани или задушени от дима. - На 25 декември 2000 г. пожар в дискотека убива 309 души в китайския град Лоян, провинция Хънан. Огънят пламва от пиротехника. Клубът е на висок етаж в нова сграда и много от жертвите загиват, хвърляйки се от прозорците. - На 4 декември 2009 г. 156 души загиват, а десетки са ранени при пожар в нощен клуб в руския град Перм, пламнал секунди след изстрелване на фойерверк.

В “Куцият кон” празнуват 8 г. от откриването на заведението . - На 30 декември 2004 г. в Буенос Айрес огнена стихия изпепелява и задушава 194 души, стотици са ранени. Искрата пламва от фойерверк, но противопожарната система в новото заведение “Република Кроманьол” още не функционира. Залата е облицована с леснозапалим материал, а 4 от 6-те врати са залостени с катинари срещу гратисчии.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари