Официално русенци ще плащат по-високи данъци

0
Общински съвет - Русе гласува новия данък "Сгради" от 2 промила
Общински съвет - Русе гласува новия данък "Сгради" от 2 промила

С 30 гласа "За", 16 "Против" и 1 "Въздържал се" Общински съвет - Русе гласува новия данък "Сгради" от 2 промила за община Русе.

Това стана след час и половина дебати, и проблеми със системата за гласуване. Против предложението гласуваха общинските съветници от БСП, АБВ, "Патриотите, ВМРО и Глас народен", и част от ДПС, информира ТОП НОВИНИ. 

Още в началото на дебатите противниците на предложението изложиха мотивите, които бяха представени на общественото обсъждане, което бе проведено по-рано през седмицата. Д-р Пенчо Милков (БСП) отново заяви, че не е против да се увеличават данъци, но това трябва да бъде добре мотивирано и защитено, а това не се е случило. Все още не е напълно наясно за какво точно ще се харчат парите от по-високия данък (над 3 млн.лв. по изчисления на администрацията).

Галин Григоров (ВМРО) предположи, че явно има недостиг на средства в прогнозните приходи, а обявената цел да достигнем останалите градове не звучи убедително. От друга страна русенци не са от най-заможните, има много пенсионери, които няма да могат да си позволят повече разходи. 

Валери Иванов (АБВ) потвърди намерението на групата да гласува "Против" това увеличение, тъй като според тях това не може да навакса изоставането на общината в последните 5-6 години. Той коментира, че ще е по-удачно увеличението да бъде плавно през годините, вместо толкова шоково с 67%. 

От своя страна кметът Пламен Стоилов бе категоричен, че няма криза в събираемостта на данъците, каквито внушения са правили общинските съветници до този момент. Той призова да не се подценява прихода в бюджета, който може да бъде използван за продължаване на множество инициативи, които Общината е започнала, както и за множество нови такива. 

"Ние предлагаме да направим бюджета по-атрактивен, а Русе е една от най-дисциплинираните във финансово отношение общини. Признаваме обаче че начина, по който опитахме да обясним на хората увеличението на данъка, можеше да бъде по-добър. Новите приходи ще позволят да запазим всички дейности на общината и ще даде възможност да се изпълнят всички инфраструктурни проекти", заяви още Стоилов. 

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари