Обвиняват директора на Фронтекс в измама и тормоз на служители

0
Изобличаващите доклади срещу Фабрис Лежери идват в момент, когато Фронтекс поема по-голяма роля при патрулирането по границите на ЕС
Изобличаващите доклади срещу Фабрис Лежери идват в момент, когато Фронтекс поема по-голяма роля при патрулирането по границите на ЕС Снимка: Czarek Sokolowski / AP

Изобличаващите доклади срещу Фабрис Лежери идват в момент, когато Фронтекс поема по-голяма роля при патрулирането по границите на ЕС

Натискът върху директора на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс) Фабрис Лежери нараства. Появиха се нови обвинения в злоупотреби, които Брюксел определи като "много тревожни", информира БГНЕС.

Изобличаващите доклади срещу Фабрис Лежери идват в момент, когато Фронтекс поема по-голяма роля при патрулирането по границите на ЕС. Миграцията е сериозен проблем в целия ЕС и съживява влиянието на крайнодесните партии в някои държави. Подсилената агенция трябва да е в състояние да затегне контрола над обширните европейски граници, заради което ѝ е предоставен по-голям бюджет.

Лежери, обаче, е обект на различни обвинения както заради използваните методи за спиране на мигрантите, така и за нередности в разходите на Фронтекс. Агенцията е разследвана от ОЛАФ - независим орган за наблюдение на корупцията в ЕС, по обвинения в незаконни отблъсквания на мигранти, пристигащи в гръцки води от Турция. Евродепутати и активисти призоваха Лежери да подаде оставка, но той отказа да го направи, настоявайки, че агенцията му е от ключово значение в борбата срещу трафика на хора.

Текат разследвания и е нормално да докладваме на политическата власт. Ние се превръщаме в полицейски сили", каза Лежери пред френското радио "Европа 1". Лично за него по-тревожни са обвиненията за нередности в изразходването на средства и лошо отношение към персонала. Документи, разкрити от ZDF, Le Monde и Corporate Europe Observatory, твърдят, че Фронтекс е бил ухажван от десетки лобисти в областта на отбраната и технологиите в нарушение на правилата на ЕС за прозрачност.

Според други съобщения в медиите, разследващите от ОЛАФ са се натъкнали на обвинения в измама и тормоз на служители. Публикации във френския всекидневник „Liberation“ и германския „Der Spiegel“, разследващите проверяват договор с полски доставчик на IТ услуги, за който се твърди, че е в него има нередности. Европейският комисар по вътрешните работи, Илва Йохансон, заяви в петък, че последните доклади предизвикват загриженост за агенция, която "ще бъде най-голямата агенция на ЕС и ще разполага с много правомощия". Според документите, до 2027 г. Фронтекс трябва да разполага с 10 000 агенти, които ще бъдат наети пряко от нея и вече няма да бъдат командировани от силите на държавите-членки. Управителният съвет на Фронтекс, съставен от представители на държавите-членки и Европейската комисия, създаде работна група за разследване на случая. В края на януари агенцията предприе безпрецедентен ход и преустанови дейността си в Унгария, след решението на Европейския съд, осъждащо политиката за убежище на страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари