Мигранти стават жертви на насилие на българските граници

0
Граничен полицай на „Фронтекс“ признава за грабежи, побои и тормоз
Граничен полицай на „Фронтекс“ признава за грабежи, побои и тормоз Видео: NOVA

Журналистът Мария Черешева разказва за вътрешна кореспонденция между „Фронтекс“ и ЕК

Разследване на журналиста Мария Черешева показва, че на българската граница мигрантите са подложени на грабежи, побои и тормоз, но никой не реагира. В ефира на „Здравей, България“ по NOVA тя разказа за данни, които получила по силата на правилата за достъп до информация на европейските институции. Сдобила се вътрешна комуникация между „Фронтекс“ и Европейската комисия.

Журналистът посочи, че повечето от документите обхващат периода 2021 – 2023 г. и са доклади на службата на „Фронтекс“, която наблюдава дали се спазват основните права при охрана на границата. Според Черешева в информацията има много притеснителни данни за насилие. От МВР са получили информация, че до 2023 г. петима служители на "Гранична полиция" са наказани за етични нарушения.

Черешева допълни, че и „Фронтекс“, и ЕК са знаели добре какво се случва, но при комуникацията с българските власти този проблем не е обсъждан.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    българин
    Марийке ма....Черешева, ако искаш да блеснеш като джурналистка и да лапаш много мъни, пиши на вещера Сорос. Той ги изхранва такива неща като теб.
  • 5
    2
    dgd
    Тормоза е стъпка в правилната посока. Освен бой трябва и някои да ги разстрелват. Парите им - направо в държавния бюджет да влизат.
  • 1
    1
    камфланд
    ПРОДАВАМ: индииски и китайски боклуци и медикаменти по котировкита на местната валута
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари