Общинският съвет в Русе ще гласува декларация против инсинератора в Гюргево

1
Предложението е на кмета Пенчо Милков
Предложението е на кмета Пенчо Милков Снимка: Общински съвет - Русе

Предложението е на кмета Пенчо Милков

Общинският съвет в Русе да гласува обща декларация против изграждането на инсинератор за изгаряне на болнични отпадъци. Това гласи предложение на кмета Пенчо Милков, внесено като допълнителна точка на предстоящата сесия.

Ето и пълният текст на докладната:

Уважаеми общински съветници,

Русе е нашият общ дом, за чиято съдба сме поели отговорност като активни общественици, граждани и родители. Животът ни преминава тук и сред най-ярките спомени, които са го белязали, е борбата, която нашите майки поведоха през 80-те години срещу непрекъснатите обгазявания с хлор от гюргевския завод „Верахим“. Днес, 36 години по-късно, историята заплашва да се повтори. Русе отново е притиснат.

На същата площадка, откъдето години наред се разнасяше отровата към улиците, парковете и училищата ни, има реален риск да бъде изграден и да започне да действа инсинератор за изгаряне на болнични отпадъци. На 16 август 2023 г. в Община Русе постъпи писмо от МОСВ относно инвестиционното предложение и процедурата за Оценка за въздействието върху околната среда, в която за първи път бяха назовани реалните параметри на проекта.

В краткия срок за реакция, даден от министъра на околната среда и водите, стотици русенци изпратиха своите отрицателни становища. Всяко от тях бе приложено към писмата, които Община Русе изпрати на министрите на околната среда на България и Румъния.

До ден днешен получаваме в деловодството на Общината становища на гражданите против изграждането на производството в съседство. Организират се подписки и протести. Местната общност в Гюргево също надигна глас срещу проекта.

Но желанието да бъдем чути навреме и историята да не се повтаря надхвърля административните срокове. Вярвамe в силата на гражданската енергия да променя действителността и споделямe желанието на гражданите да запазим здрава и безопасна средата за живот.

Видно е, че изграждането на такива потенциално опасни производства в близост до населени места и още повече в погранични територии се превръща в тенденция. За нас това няма разумно човешко обяснение, но смятаме, че с гражданска активност и административна подкрепа това може да бъде спряно.

Обръщаме се към вас с призив:

Нека всички ние, като общественици, родители, активни граждани, загрижени русенци, се обявим ясно против реализирането на този проект и предприемем всички законово допустими мерки, с които да го възпрепятстваме.

С оглед гореизложеното и на основание чл. 63, ал. 2 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет - Русе, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация, предлагаме Общински съвет - Русе да вземе следното решение:

На основание чл. 21, ал. 2 от ЗМСМА и чл. 70 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет - Русе, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация, Общински съвет - Русе

РЕШИ:

Приема ДЕКЛАРАЦИЯ, относно изграждането на инсинератор за изгаряне на болнични отпадъци в Община Гюргево, както следва:

Общински съвет – Русе изразява категоричното си несъгласие с осъществяването на проект: „Изграждане на сграда хале, отточен бетониран басейн, бетонни платформи, ограждения, осветителна система, изпълнение на сондажи и вътрешна водоснабдителна и канализационна, разполагане на станция за предварително пречистване на отпадъчни води, разполагане на инсинератор за болнични отпадъци с прилежащите инсталации“ в община Гюргево, шосе Слобозией, 4-ти км, Лот 2, окръг Гюргево, в изключителна техническа зона на Румъния.

Апелираме компетентните държавни органи да предприемат необходимите правни и фактически действия при съобразяване с изразеното от Общински съвет - Русе в настоящата декларация становище.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Тия бизнесмени
    Ходят и да гласуват нещо ли?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари