Позиция на Пенчо Милков за инсинератора в Гюргево

1
Кметът на Русе изпрати становище до министъра на околната среда и водите Юлиян Попов
Кметът на Русе изпрати становище до министъра на околната среда и водите Юлиян Попов Снимка: Facebook

Кметът на Русе изпрати становище до министъра на околната среда и водите Юлиян Попов

Кметът на община Русе Пенчо Милков изпрати ново становище до министъра на околната среда и водите Юлиян Попов във връзка с проекта за изграждането на инсинератор за болнични отпадъци на територията на община Гюргево. Писмото на кмета е свързано с постъпил отговор от румънското екоминистерство на коментарите и забележките по трансграничната процедура за проекта, съобщават от Община Русе.

Предвиждането за разработване на план за миризмите в хода на издаване на екологично разрешително показва, че към настоящия момент не е извършено обстойно обследване и анализ на потенциалните вещества, които ще се отделят в атмосферния въздух, техните концентрации, респективно влиянието им и периметъра на разсейване. Също така не са предложени конкретни превантивни мерки за ограничаване замърсяването на околната среда. Аналогично, не са представени превантивни мерки с цел недопускане и ограничаване риска от възникване на аварийни ситуации“. Това се казва в становището на Пенчо Милков.

Той подчертава, че в предоставената от румънска страна информация не се съдържа конкретика и не се внасят допълнителни разяснения спрямо съдържанието на коригирания Доклад по ОВОС за проекта. „Отговорите съдържат предимно извадки от текстове от Доклада по ОВОС, но не дават уточняваща информация в подкрепа на направените проучвания“, допълва кметът на Русе. Според него както докладът по ОВОС за проекта, така и дадените отговори по направените забележки не разглеждат в детайли различните въздействия върху околната среда при възможни неблагоприятни сценарии, които могат да възникнат в хода на експлоатация на инсинератора. Пенчо Милков посочва, че е разгледано общото въздействие в резултат от нормалната работа на съоръжението, за което се счита, че е в рамките на допустимото, дори под приетите норми на отделени емисии в атмосферата. „В тази връзка е определен като минимален рискът от нарушаване на нормалната експлоатация на инсинератора, респективно на неговото оборудване и елементи, което може да доведе до нарушаване на технологичния процес и отделяне на нерегламентирани емисии“, отбелязва Милков. Според него не е разгледан задълбочено рискът от приемане на отпадъци със състав и качество, различен от изискуемия, пропуски в тяхното временно съхранение и др., които могат да доведат до отклонения в процеса, вида и количеството на отделяните емисии във въздуха.

Предвид гореизложеното считам, че представената допълнителна информация не доказва обоснован минимален риск от отделяне на емисии в атмосферния въздух в трансграничен контекст“, коментира в заключение кметът на Община Русе.

Припомняме, че в края на месец ноември 2023 г. Пенчо Милков заяви категоричната си позиция относно преработената и допълнена информация по доклад за оценка въздействието върху околната среда за проекта, свързан с изграждането на инсинератор за болнични отпадъци на територията на община Гюргево. В становището си до министър Юлиян Попов тогава той подчерта, че гражданското общество на Русе е изключително чувствително и загрижено за опазване чистотата на атмосферния въздух на града, съответно непримиримо към реализацията на проекти, свързани с потенциално отделяне на вредни емисии и въздействия върху компонентите на околната среда и застрашаващи здравето на хората.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    17
    Gero
    Бягайте от Русе, в селата имотите са в пъти по-изгодни, ще ви е тихо и спокойно и няма съседа да ви вдига чистачките, нито всеки месец да бъдете на събрания с домоуправителя за поредния рекет за блока.
  • 3
    16
    DJ rom
    Не че нещо ама румънягите ще дишат същия въздух. Няма да им се размине. Лесния начин е да няма такива екарисажи/инсинератори наблизо до град Русе в радиус от 180 километра минимум . Ама хората като са тъпи и си го искат значи ще страдат.
  • 9
    15
    Позицията на инсинератора
    Изобщо не ме интересува какво мисли някакъв си лъжлив и крадлив изневерец, който работа за две стотинки не е свършил за Русе. Само кара на тъпи пиар акцийки! НАЙ-НЕКАДЪРНИЯ КМЕТ В ИСТОРИЯТА НА РУСЕ!!!
  • -3
    14
    Христина Войводова
    Румънска Италианска Циганска Мамалигарска работа.Какво друго да очакваме от едни Италиански цигани.Що е то италиански циганин Ами Румънец ще да е.?Що е то самозабравил се румънец Ами Влах ще да е.?
  • 13
    13
    не искаме мръсен въздух
    Много шум за нищо. Проспа Пенчо, румънците са твърди в намеренията си.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари