Общински съветници предлагат промени в Наредбата за жилищния фонд на Община Русе

1
Вносителите на промените целят обновяване на жилищния фонд на Общината и неговото по-добро стопанисване
Вносителите на промените целят обновяване на жилищния фонд на Общината и неговото по-добро стопанисване Снимка: Dunavmost / Архив

Вносителите на промените целят обновяване на жилищния фонд на Общината и неговото по-добро стопанисване

Значително обновяване на жилищния фонд, притежаван от Община Русе, е основната цел на промените в Наредба №6, в която са разписани за условията и реда за усвояване на жилищни нужди, настаняване под наем и продажба на жилища – общинска собственост. Проектонаредбата е внесена от Местна коалиция „Съюз на демократичните сили“. Това съобщават от пресцентъра на Общински съвет Русе.

В мотивите си вносителите посочват, че от близо 500 класирани заявителя за закупуване на общински жилища, до момента жилища са закупили 43-ма от кандидатите. През март 2023 г. беше проведен жребий между 12 заявителя с еднакви точки (от позиция 62 до 80 от списъка с класирани кандидати) за да се определят кандидатите за останалите 4 жилища определени за продажба.

Много от тези кандидати, както и тези след 80-та позиция в класирането останаха силно разочаровани, че няма да могат да закупят жилището, в което те са живели дълги години, в което жилище са направили ремонти и подобрения, за които са вложили собствени средства.

Според общинските съветници от Местна коалиция „Съюз на демократичните сили“ е възможно продажбата на общински жилища по вече изготвения списък с класирани кандидати да продължи с нови 47 броя (3% чл. 33, ал. 3) за 2023 година като със средствата получени от продажбата на тези 47 броя жилища може да се възложи и построи нов общински жилищен блок на терен – собственост на общината, при условия, изисквания и параметри гласувани от Общински съвет Русе.

С оглед на продажната цена на вече закупените апартаменти, която цена на квадратен метър е около 1500 лв. и цената на ново строителство (без печалба за инвеститор и цена на терена), считаме, че може да се постигне обновяване 1 към 1 спрямо продадена и новопостроена квадратура, а при добро планиране и проектиране на по-компактни и функционални апартаменти може да се постигне и увеличение на жилищния фонд като бройка апартаменти.

Целите, които ще се постигнат с това предложение са:

– значително обновяване на общинския жилищен фонд

– новопостроените апартаменти, при добросъвестно поведение от наемателите, няма да се нуждаят от ремонт минимум 10 години и ще се спестят средства на общината и данъкоплатеца

– наемателите закупили апартаменти няма да се водят нуждаещи се и в новопостроените апартаменти ще се настанят лица от списъка с нуждаещи се.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    Русенец
    Изгонихте всички които реновораха купторите Ви!!! Сега правите схеми за пари под масата… Как не Еи е срам народопродажноци… Няголова още управлява мафията със общински жилища,а града е в Кома….
  • 7
    2
    7777777
    ЖИЛИЩАТА НА ЖИЛФОНД НА ИСКЪР-79/БЛОКЧЕ НА ЕДИН ЕТАЖ/ КОГА ЩЕ БЪДАТ РЕМОНТИРАНИ И ТО ОСНОВНО.НА БЛИЗО ЖИВЕЯ ДО ТИЯ ЖИЛИЩА И ОТ 40 ГОДИНИ СМЕНИХА САМО ЕДНИ УЛУЦИ .ИЗМРЯХА БЪЛГАРИТЕ И НАСТАНЯВАТ САМО РОМИ.АКО БЕШЕ БАЙ ТОШО ЖИВ ЩЕШЕ ДА ГИ ОМЕСИ МАЛКО С ДРУГИ НАРОДНОСТИ.ЗАТОВА ВИЕ ОТ ЖИЛФОНД ГО ИМАЙТЕ ПРЕДВИТ.
  • 7
    1
    Муамор Кадаиф
    Отпуснете му и на либийчето едно жилище, че кът го изгони и втората да има къде да оди.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари