Предлагат промени в наредбата за продажба на общински имоти в Русе

0
Според общински съветници трябва да се взема предвид зоната, в която се намира съответното жилище
Според общински съветници трябва да се взема предвид зоната, в която се намира съответното жилище Снимка: Община Русе

Според общински съветници трябва да се взема предвид зоната, в която се намира съответното жилище

Общинските съветници от групата на „Патриотите - ВМРО“ са внесли предложение за промени в Наредба №6, свързани с продажбата на общински жилища в Русе. Според съветниците трябва да се взема предвид зоната, в която се намира съответното жилище.

Това съобщиха от Общински съвет - Русе.

В момента жилищата за продажба се класират в низходящ ред, съобразно следните критерии:

1. Срок на обитаване на общинското жилище от заявителя – 1 точка за всеки 5 завършени години;

2. Възраст на жилището – 1 точка за година;

3. Вид на конструкцията – 3 точки за панелно жилище, 1 точка за ЕПК и 2 точки за тухлено.

С работата по списъка се установи, че има редица затруднения с точкуването, тъй като тогава се класираха тухлените сгради в централна градска част, панелни от немски тип в кв. „Здравец“, кв. „Здравец изток“ и първите построени блокове в кв. „Дружба“.

Тогава не беше отчетено важното обстоятелство, че класирането на жилища би следвало да отразява логиката на предвидената разпоредба на чл. 20 от Закона за местните данъци и такси /ЗМДТ/, която гласи, че данъчната оценка на недвижимите имоти на гражданите се определя от служител на общинската администрация по норми, съгласно Приложение №2 в зависимост от вида на имота, местонахождението, площта, конструкцията и овехтяването, и се съобщава на данъчно задължените лица.

С Решение №503, прието с Протокол №29/27.02.1998 г., Общински съвет – Русе е определил зони, чрез които да се сформира базисната данъчна стойност на сградите в гр. Русе. По същата логика в Наредба №6 за УРУЖНННРОЖС в чл. 27, ал. 2 наемната цена на жилищните имоти, собственост на Община Русе, за 1 кв. м полезна площ се определя според зоните, като съответно е определил различна сума за всяка от тях.

Считаме, че същата логика би следвало да се приложи и в точкуването, когато се прилага чл. 33, ал. 5 от цитираната наредба.

Отделно срокът на експлоатация на сградите не би следвало да има малка тежест, каквато е предвидена в наредбата“, казват вносителите.

Затова те предлагат следните изменения:

Чл. 33, ал. 5, т. 1 – Срок на обитаване на общинското жилище от заявителя – 1 точка за всяка завършена година;

3. Вид на конструкцията – 10 точки за панелно жилище, за тухла и ЕПК – 5 точки;

Нова т. 4:

За Първа зона – 2 точки, Втора зона – 5 точки, Трета зона – 10 точки, Четвърта зона – 20 точки, Пета зона – 25 точки.

"Считаме, че с предвидените промени значително ще се балансира възможността за равен достъп на гражданите до предвидената норма, т.к. различните квартали са строени в различни времеви периоди и сега действащата разпоредба няма да им предостави възможност за това“, казват съветниците.

Проектът за изменения на наредбата е качен на сайта на Общински съвет-Русе, като до 12 юни се приемат становища и предложения от граждани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Кьовеши
    В края на всеки мандат се правят анализи, а не промени. На народа му е писнало и е готов да заобича дори главния прокурор Гешев заради мъжкото му поведение. Русенци ще те изберат пак кмете, ако за оставащите ти няколко месеца не се разделиш с крадливите общински гербери около теб, не си признаеш пред кого се гънеше, ако насочиш към прокуратурата материалите дето къташ и за шефа на болница Канев и Даков и Стоилов, ама не ти стиска Народът иска справедливост, а не концерти и интервюта Бъди мъж , кмет и честен човек
  • 9
    2
    ИвчО
    В общинските жилища се настаняват, тези които нямат пари да платят свободен наем. Какви продажби ?????
  • 12
    1
    Предложение за промяна
    Моля да промените наредбата за даване и вземаме на рушвети.Моля да промените целият общински съвет и областна администрация.Моля,моля най после русенски общински народен съвет да заработи в интерес на гражданите.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари