Общински съветници: ГЕРБ атакува кмета заради промените в Община Русе

0
Пресечена практика от времето на ГЕРБ да се дава всичко на външни фирми и общината да плаща много по-скъпо
Пресечена практика от времето на ГЕРБ да се дава всичко на външни фирми и общината да плаща много по-скъпо Видео: Русе Медиа

Иван Иванов коментира, че е пресечена практика от времето на ГЕРБ да се дава всичко на външни фирми и общината да плаща много по-скъпо

Съветниците от МК „БСП за България“ излязоха с позиции относно взаимоотношенията между Общинския съвет в лицето на групата на ГЕРБ и кмета на Русе Пенчо Милков. В навечерието на утрешната сесия на местния парламент темата бе коментирана от председателя на групата Иван Иванов и общинския съветник Биляна Кирова, предава Русе Медиа.

Иван Иванов определи действията на ГЕРБ от началото на мандата като „яростно противопоставяне“ на всичко, което се предложи от кмета. Според него това се дължи на няколко причини, като една от тях е загубата на местните избори, където Пенчо Милков спечели с 25 % пред кандидата на ГЕРБ. „ГЕРБ показаха, че не могат да загубят почтено и с достойнство. Тежи им много, но Пенчо Милков бе избран с 32 000 гласа на русенци, което е с 2000 повече от гласувалите за предишния кмет Пламен Стоилов. Това е решението на русенци, но ГЕРБ не го приемат и решиха да бъдат агресивни“, заяви Иванов.

Друга причина е промяната в цялата система на управление на общината, въведена от Пенчо Милков. Иван Иванов коментира, че е пресечена практика от времето на ГЕРБ да се дава всичко на външни фирми и общината да плаща много по-скъпо. След като Пенчо Милков е започнал да увеличава капацитета на общинските структури, това не е в интерес на ГЕРБ и приближените им фирми. И заяви, че в момента общината трябва да плаща над 9 млн.лв. финансови корекции заради нарушения в обществени поръчки от предишния мандат.

Предстоящите избори също са мотив за поведението на съветниците от ГЕРБ, смята Иван Иванов. „Атакуват кмета заради повече гласове, но изборите минават, а ние оставаме в Русе и трябва да работим за Русе“, заяви още той.

Биляна Кирова коментира темата с увеличението на такси и услуги от страна на общината. „Правят се внушения, че общината само повишава цени, но не се казва нищо за причината. С години общината е оставена без ресурс да се грижи за гражданите си, вижте от кога не са променяни цените. Дори прокуратурата се сезира по една от наредбите“, каза Кирова.

Тя припомни всичко, направено от общината за облекчаване на русенци в условията на криза. На няколко пъти бяха освобождавани от наеми и такси бизнесите, които не работят заради пандемията, таксите за детски градини през лятото бяха намалени наполовина, въвежда се еднократна финансова помощ за второ дете и близнаци, обществената трапезария храни с топъл обяд вече 250 души вместо предишните 120 потребители.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари