Община Русе връща емблематичен имот на държавата

5
Общинският съвет ще решава за бившия Дом на учителя
Общинският съвет ще решава за бившия Дом на учителя Снимка: Dunavmost / Архив

Общинският съвет ще решава за бившия Дом на учителя

Община Русе ще върне на държавата бившия Дом на учителя, но след като реализира инвестицията, финансирана чрез Механизма за възстановяване и устойчивост, за изграждане на Международен младежки център – Русе и изтичане на периода за устойчивост на изпълнената инвестиция. Това предложение на кмета Пенчо Милков ще се гласува на предстоящата сесия на Общинския съвет през април.

Общината получи собствеността на имота през 2019 г. под условие да създаде единна инфраструктура, с цел обособяване на места за провеждане на образователни и младежки дейности, в срок от пет години от прехвърлянето на собствеността.

Тъй като към 7 януари това не се е случило, имотът трябва да бъде върнат обратно на държавата. От общината обаче припомнят, че през тези пет години са действали активно за осигуряване на финансиране, с което да осъществят тези дейности, пише Русе Медиа.

Към настоящия момент са изработени, съгласувани по законоустановения ред, включително и с НИНКН, и одобрени инвестиционни проекти за основен ремонт, реконструкция и модернизация на сградите и прилежащото им пространство в рамките на имота. На 19.12.2023 г., чрез информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България 2020 е получено решение на Изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Програма за образование“ за предоставяне на средства на Община Русе в размер на 4 277 438 лв. от Механизма за възстановяване и устойчивост за изграждане на Международен младежки център. Решението е влязло в сила и към днешна дата, между Община Русе и управляващия орган е сключен договор за финансиране.

От общината подчертават, че според закона трябва да върнат собствеността дори в случаите, когато има осигурено финансиране за реализиране на предвидените дейности или реализацията е започнала, но не е завършена в 5-годишния срок.

Община Русе не отрича възникналото за същата задължение по чл. 54, ал. 5 от ЗДС. С оглед значимия от обществена, икономическа и финансова гледна точка въпрос за извършване на ремонт, реконструкция и модернизиране на сградите и имота, и обособяването им в модерен младежки център, разположен в централната част на гр. Русе, на главната пешеходна зона в центъра на града, считам, че е във взаимен интерес и на Община Русе, и на Българската държава, чрез компетентните държавни органи, осигуреното финансиране да не бъде поставяно под риск. Община Русе ще пристъпи към изпълнение на възникналото задължение по чл. 54, ал. 5 от ЗДС, след приключване реализацията на проекта, и на всички дейности, за изпълнението на които, е осигурено финансирането, включително и след изтичане на периода на устойчивост на инвестицията, след приключване изпълнението на строително-ремонтните дейности по проекта спрямо конкретните имот и сгради“, казва в мотивите си за предложението кметът Пенчо Милков.

Затова той предлага съветниците да вземат решение за отлагане момента на връщане на собствеността и осигуряване на възможност за изпълнение на одобрените за финансиране дейности, съобразно правилата на Механизма за възстановяване и устойчивост, при които е одобрено проектното предложение на Община Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    6
    Пенчо, аз съм...
    Г-н Милков, до кога Елена от Тутракан ще те съветва?
  • -4
    5
    Гневен
    Имах предвид разбира се корумпираните отрепки от ППДБЛГБТ сганта, всички до един са завършили в Москва или са отрочета на дъртата комунистическа номенклатура! До един са верни на Кремъл и лижат задника на Путлер!
  • 0
    4
    Гневен
    Тая пост тоталитарна комунистическа сган отдавна показа, че е некадърна и проста и трябва да бъде изрината в мръсния канал, колкото се може по-скоро, за доброто на народа! Умните, образованите и кадърните не се допускат до политиката , бизнеса и администрацията, защото поради умността си те не могат да бъдат обвързани и верни на т-панарите от задкулисието което принуждава бухалките от Прокуратура, ДАНС, МВР, тайни служби да не ги допускат в политиката, бизнеса и администрацията. Поради тая причина в политиката, бизнеса, администрацията се напълниха с некадърници, мафиоти и некадърници защото са верни и предани на Кремъл и Задкулисието!
  • 16
    3
    Отбелязвам, че...
    Докато се правят бюрократичните фокуси с премятане на собствеността между община и държава "емблематичната" сграда се разпада с всичка сила...
  • 8
    2
    селянин
    Емблематичен имот, е колко да е емблема, айде след родилния.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари