Община Русе спечели конкурса „Най-зелена община“

1

Абсурдните награди в Русе взеха да стават ежедневие.

Ако не беше тъжно, щеше да е смешно. След абсурдната награда на Пламен Стоилов за "Кмет на годината", наградиха Община Русе за „Най-зелена община“. Мръсният въздух и поголовното изсичане на дървета може би са допринесли по някакъв начин за тази престижна награда. 

Припомняме, че и „Монтюпе“ през 2014 година спечели награда в националния конкурс „Най-зелените компании на България“. Може би тези награди имат за цел да замажат реалните проблеми и дори да ги неглижират като несъществуващи.

Община Русе спечели конкурса „Най-зелена община“ на „Екопак България“ АД за 2018 година. Наградата бе официално връчена от изпълнителния директор на „Екопак България“ АД Тодор Бургуджиев на кмета на града Пламен Стоилов.

Русе е община, в която разделното събиране на отпадъци от опаковки е познат и възприет от голяма част от населението процес. Радващо е, че се планират усилия за обучаване на най-малките, които обикновено са най-ентусиазираните привърженици на грижата за природата“, коментира Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на „Екопак България“ АД.

Той връчи на Пламен Стоилов статуетка, грамота за „Най-зелена община“ за 2018 г. и чек за 25 000 лева.

Кметът на Русе Пламен Стоилов благодари за отлично дългогодишно партньорство с “Екопак България” и възприе наградата като израз на доверие, че общината работи активно за екологичното възпитание в училищата в общината, което ще доведе до превръщането на Русе в истински европейски град с екологично-чиста среда.

“Важно е децата от малки да се учат на европейско отношение към отпадъците, защото това е гаранция за създаване на нормална житейска среда”, заяви Стоилов. Той изрази решимост да се справи с вандалите, които палят контейнери за разделно събиране на отпадъци

“Ще ги осветяваме извършителите, за да спре това безобразие”, категоричен бе Стоилов и допълни, че който не спазва изискванията на обществото,  ще бъде наказван с глоби.

Началникът на РУО - Русе Росица Георгиева изрази подкрепата си за проекта и убедеността, че екологичната култура е част от гражданската култура, която се формира в най-ранна възраст.

 

Конкурсът „Най-зелена община“ се организира от „Екопак България“ за четвърта поредна година. За призовете се състезават общините, с които организацията има сключени договори за управление на системите за разделно събиране на отпадъци от опаковки.

През септември 2019 г. ще стартира следващото издание на конкурса „Най-зелена община на Екопак“. В него могат да кандидатстват всички общини–партньори на организацията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари