Нуневата и Стоиловата безотговорност по отношение на проблемите на Русе

3
Общината е виновна, че Русе се размина с евросредствата за чист въздух
Общината е виновна, че Русе се размина с евросредствата за чист въздух

От МОСВ заявиха, че Община Русе просто не е кандидатствала за отпускане на средства по програма „Околна среда“, посочиха и сериозни пропуски в общинската програма за качество на атмосферния въздух, пише сайтът „ФРОНТАЛНО“.

На 6 декември Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ обяви общините, които ще получат безвъзмездно финансиране на стойност общо 111 442 101,58 лв. за подобряване на качеството на атмосферния въздух. Парите са по оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“

Одобрените за участие в програмата общини са: Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив, Смолян и Столична община. Фактът, че Русе не бе в този списък, въпреки големите екологични проблеми в последните години, породи основателно негодувание сред жителите на града.

Общественото недоволство, в случая насочено към МОСВ, бе добре оркестрирано от тенденциозни публикации в местните общински медии. Русенски политици също се изказаха в тази насока. Депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев заяви в интервю по радио „Дарик Русе“, че Общината ще подаде жалба в Административния съд срещу управляващия орган на оперативната програма.

„На работна среща с кмета на Русе Пламен Стоилов уточнихме мерки, които ще се предприемат. До края на деня ще се входира жалба в съда срещу решението на управляващия орган. Русе има проблеми с атмосферния въздух и заради промишлеността, а и заради географското положение и атмосферните условия. Общината направи възражение, което беше отхвърлено, затова следващата стъпка е жалба в съда.“
 

Пламен Нуневнароден представител от ГЕРБ, избран от Русе

От БСП също използваха темата за политически изказвания. Народният представител от левицата Пенчо Милков говори пред телевизия „Кис 13“:

„Странно е, че Русе не получава европейски средства за борба с мръсния въздух. Няма обяснение защо над 111 милиона лева се разпределят между седем общини, сред които не фигурира Русе, въпреки че е в челните места сред градовете в България по лошо качество на въздуха. БСП възразява срещу разпределението на средствата по критерии, които изключват 17 града от финансиране по програмата.“
 

Пенчо Милковнароден представител от БСП, избран от Русе

Чия е обаче вината Русе да не бъде включен в програмата и да се размине с милиони левове за подобряване на качеството на атмосферния въздух

„ФРОНТАЛНО“ извърши проверка по случая. Обърнахме се с въпроси към самото Министерство на околната среда и водите.

Зададохме простичкия, но много съществен въпрос: кандидатствала ли е Община Русе по процедура „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух“ по ОПОС“? Отговорът на МОСВ бе също толкова прост:

Община Русе НЕ Е КАНДИДАТСТВАЛА по процедура „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух“ по ОПОС.

Питахме нарочно първо това, защото, за да получиш, нали трябва да поискаш. Оказа се, че Община Русе не е направила никакви постъпки пред МОСВ с цел да получи безвъзмездно финансиране за подобряване на качеството на въздуха в града.

По-нататък в отговора си до „ФРОНТАЛНО“ от МОСВ разясниха критериите, по които са избрани седемте общини. От Министерството са извършили оценка на всички 25 общини с нарушено качество на въздуха по шест критерия (3 за допустимост и 3 за качество):

Критерии за допустимост: Налична е актуална (действаща, одобрена от Общински съвет) общинска програма за качество на въздуха; в нея битовото отопление е идентифицирано като основен източник на замърсяване на въздуха и в нея са предвидени мерки за подмяна на стационарни неефективни отоплителни устройства на твърдо гориво (дърва и въглища).

Критерии за качество: Общият брой превишения на нормите на „средногодишни“ и „средноденонощни“ нива на прахови частици (за периода 2011 – 2017 г.) надвишава средния, изчислен за всички 25 общини с нарушено качество на въздуха; Делът на засегнатото население в съответната община надвишава средния за всички 25 общини; В общинската програма за качество на въздуха са заложени регулаторни мерки.

Допустимите кандидати по процедурата са общините, които отговарят едновременно и на трите критерия за допустимост, и на трите критерия за качество. Къде е Русе по отношение на тези изисквания?

Оказва се, че от МОСВ не са идентифицирали мерки в Общинската програма за качество на атмосферния въздух на Община Русе, насочени конкретно към подмяната на отоплителни устройства на твърдо гориво, както и регулаторни мерки.

Още в края на юни т.г. бе обявено, че общините в България могат да кандидатстват за безвъзмездно финансиране на мерки за подобряване на атмосферния въздух. Излиза, че за тези 3-4 месеца администрацията на кмета Пламен Стоилов не е намерила време да предложи на Общинския съвет да приеме изменения и осъвременяване на Общинската програма за качество на атмосферния въздух, с цел Русе да се класира сред бенефициентите на евросредства.

Целият този случай е просто поредното потвърждение на факта, че от началото на управлението си в Русе през 2011 г. вече седем години кметът Пламен Стоилов и партия ГЕРБ не са предприели нито една конкретна стъпка за справяне с мръсния въздух.

А предвид изложените обстоятелства по-горе, изказванията на Нунев и Стоилов, че ще се обжалват решението на управляващия орган в съда, изглеждат, меко казано, несъстоятелни. На обжалване, и то от страна на гражданите, могат да бъдат подложени единствено Нуневата и Стоиловата некомпетентност, безотговорност и бездействие по отношение на екологичните проблеми на Русе.


ВЪПРОСИТЕ НА „ФРОНТАЛНО“ ДО МОСВ:

… И ОТГОВОРИТЕ НА МОСВ:

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!
Източник: Фронтално

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

 • 2
  26
  mayor mayor
  До 25. Да, само преди избори.
 • -4
  25

  Тоя сайт Фронтално само преди избори ли се активизира? :О
 • 10
  24
  Тътен
  Плаши той на жена си миризливата путка!!!
 • 10
  23
  Mr. One Two
  Зам. Кмета Карапчански плаши неудобните нему, че "Няма да могат да си намерят място в България". И така щедро приписваната на Кмета фраза "Ще се търкаляш в калта", не е точно на Кмета, а на хората около него.
 • 11
  22
  ПОРАДИ ТЕЗИ ПРИЧИНИ
  ПОРАДИ ТЕЗИ ТЕЗИ ПРИЧИНИ ИМАМЕ ЯВЛЕНИЕТО,ЧИЧОВОТО,ВУЙЧОВОТО,ЛЕЛИНЧО,НУНЕВОТО,КМЕТОВОТО И ВЛАДИКОВОТО......
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Прибирам се към вкъщи и реших да хвана такси. На спирката виждам и моичкия, казвам на таксиметровия да спре, смъквам прозореца и нагло към мъжа си:
– Пич, искаш ли да те водя вкъщи? Баня, вкусна храна, качествени напитки... А и мъжа ми го няма...
Мъжът ми се метна ухилен в таксито, а таксиметровият шофьор онемя, не гъкна даже...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари