Община Русе ще кандидатства за помощ пред Междуведомствената комисия по бедствия

0
Това обяви кметът на Русе Пенчо Милков
Това обяви кметът на Русе Пенчо Милков Видео: Русе Медиа

Мощна буря с градушка потопи Русе под вода.

Силният вятър потроши множество големи дървета, които препречиха улиците и ги направиха непроходими. Получени са близо 200 сигнали за различни инциденти, а за отстраняването на щетите са ангажирани над 300 души. Отделно работят и екипи на пожарната.

Стихията се разрази малко след 5:30 тази сутрин. За около 15 минути е паднала градушка, придружена с ураганен вятър с пориви над 70 км в час. От проливния дъжд са наводнени улици и мазета. Заради пороя много автомобили останаха закъсали под водата на кръстовищата. Паднали клони на жп линията блокираха влак на път за Централна гара. Има нанесени щети и по сгради и свлечени земни маси с пропаднали автомобили.

На брифинг кметът на Русе Пенчо Милков обясни, че ударната сила на бурята е била основно в града, предава Русе Медиа. Мобилизирани са всички ресурси на общинските предприятия и фирми, с които има сключени договори, за да се нормализира обстановката. Приоритетно се отстраняват дърветата по кръстовищата, за да може да се движи общественият транспорт. За първи път от години той е блокиран, има скъсани жици и съборени стълбове на тролейбусната мрежа. По някои от линиите са пуснати електробуси, за да може да се обслужват гражданите. Преди два месеца е било възложено почистване на шахтите и те са били почистени, но въпреки това днес са мобилизирани пет екипа, които да се погрижат за тях.

Заради свличанията на земни маси и пропаданията в участъците, където върви водният проект, е казано на фирмите да вземат мерки да попълнят уляганията. Призивът на общината е хората да ограничат придвижването си с автомобили.

Щетите са в процес на уточняване, а общината ще кандидатства за помощ пред Междуведомствената комисия по бедствия и аварии.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    до 2
    Ако си мислиш, че ще видим нещо от тези пари. Ще ги изпапкат определени хора. Не в Русе, в цялата държава нищо не се прави от нужда. Прави се, само ако ще педне келепир.
  • 6
    2
    Групенфюрер Мюлер
    По-голямо бедствие от Пенчо няма, да дават всичките пари насам...
  • 4
    1
    Пенчо питанката
    Някой къдрав хермафродит ще му зададе ли въпроса, какво изобщо е направил, освен да опраши една дузина цветенца и да подмени къде каквото свари из общинските служби !?!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари