Община Русе предлага линията на бедност да е критерий за ползване на социални жилища

0
Измененията целят до услугата да бъдат допуснати по-голям брой хора, намиращи се в затруднено положение
Измененията целят до услугата да бъдат допуснати по-голям брой хора, намиращи се в затруднено положение Снимка: Община Русе

Община Русе предлага за гласуване от Общинския съвет промени в наредбата за реда и условията за ползване на социални жилища

Измененията целят до услугата да бъдат допуснати по-голям брой хора, намиращи се в затруднено положение, съобщават от кметството в крайдунавския град, предава БТА.

За ползване на услугата "Социални жилища" от местната управа предлагат критерий за доходите да бъде линията на бедност, определена за страната за съответната година. За тази година тя е 369 лева, а за идната - 413 лева.

От кметството искат критерият за притежание на автомобил също да бъде облекчен - да се допусне семействата да притежават едно превозно средство, което да е с дата първа регистрация над 10 години преди подаване на заявлението.

От местната управа припомнят, че от 2009 до 2018 г. гарантираният минимален доход /ГМД/ е бил 65 лева. След това е повишен на 75 лева и до този момент не е променян.

"Докато през 2009 г. обаче ГМД е над 27 процента от минималната работна заплата, то през тази година е вече едва 11,5 на сто поради ръста на минималната работна заплата през тези години", обясняват от общината.

Дали предложените изменения ще бъдат приети ще стане ясно на предстоящото заседание на Общинския съвет на 18 ноември тази година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари