Община Русе купува ЕГГЕД за 2 лева

2
Кметът реши да направи подобрения в градския транспорт в Русе
Кметът реши да направи подобрения в градския транспорт в Русе

Кметът Пламен Стоилов внесе предложение до Общински съвет - Русе за вземане на решение за придобиване на капитала на ЕГГЕД България АД или създаване на ново търговско дружество по реда на Търговския закон или Закона за публично-частното партньорство.

Предложението на кмета:

УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

По инициатива на „ЕГГЕД България“ АД, съакционер в ЕГГЕД Русе АД през юни 2016г. бе проведена среща по повод изразено намерение на групата ЕГГЕД да продаде бизнеса си в град Русе и България. С писмо вх. № 30-8394-1/09.01.2017г. е вдигнато изискването за поверителност от страна на групата ЕГГЕД по отношение на водените преговори с Община Русе за изкупуване на капитала на „ЕГГЕД България“ АД акционер в „ЕГГЕД Русе“ АД и са представени допълнително исканите от Община Русе документи. „ЕГГЕД РУСЕ” АД е дружество, чийто акционери са Община Русе , притежаваща 35 % от капитала и ЕГГЕД БЪЛГАРИЯ АД, притежаващо 65 % от капитала на дружеството. При първоначалните срещи, ЕГГЕД БЪЛГАРИЯ АД изрази желание да прехвърли собствеността върху капитала на дружеството, като целта на предложената сделка е продажбата на 100% от дяловете на ЕГГЕД България АД на Община Русе за цената от 1 Евро, като допълнително ЕГГЕД Транспорт Кооператив Съсайъти ще опрости/прехвърли на Общината (купувача) всичките си дългове и вземания от ЕГГЕД България АД и ЕГГЕД Русе АД за цената от 1 Евро при изпълнението на три основни изисквания, които са както следва:

1. Община Русе плаща в момента на приключването на сделката на Mobilis Sp. z o.o. сума в размер на 830 000 лева, което представлява дълг на ЕГГЕД Русе АД към Mobilis Sp. z o.o. съгласно договори за финансов лизинг, подписани през 2008 г.

2. Името ЕГГЕД да бъде заличено от фирмите на дружествата ЕГГЕД България АД и ЕГГЕД Русе АД след прехвърлянето, тоест те да бъдат преименувани в Българския търговски регистър;

3. Община Русе да се ангажира, че в обозримо бъдеще ще продължава основната дейност на ЕГГЕД Русе, както и че ще запази работните места на служителите.

Във връзка с посоченото намерение и поставените условия бяха извършени необходимите действия от страна на Община Русе за оценка на правното и фактическо положение на ЕГГЕД България АД и ЕГГЕД Русе АД, като беше възложено изготвяне на съответните анализи и изискана информация за правата и задълженията на дружествата обект на сделката. Установи се следното:

Активите на ЕГГЕД БЪЛГАРИЯ АД са основно вземания от  ЕГГЕД РУСЕ АД по фактури в размер на 3 152 776,90 лв., както и лихви в размер на 159 636,66 лв. Дружеството има вземания по лизингови договори от ЕГГЕД РУСЕ АД в размер на 282 663,97 лв. Освен посочените по-горе вземания, ЕГГЕД България АД притежава дълготрайни активи в размер на 27 776,50 лв., материали 45 646,81 лв., други вземания в размер на  1 731,93 лв., както и парични средства 2 378,96 лв.

Дружествата от групата ЕГГЕД, разполагат с 62бр. превозни средства с пазарна стойност 517 900лева без ДДС (видно от приложена оценка) , от които 51бр. тролейбуси с пазарната стойност 396 000 лева без ДДС към август 2016г. Превозните средства са силно обезценени в сравнение със счетоводната им стойност.

Групи тролейбуси с пазарна стойност: ИВЕКО С – 24бр.-158 200,00 лева

FBW 91T-8бр.- 53 500 лева

Шкода 14 TR-2бр. 8 000 лева

Рено R100- 8 бр.- 85 300 лева

Неоплан – 7бр. – 71 300 лева

Мерцедес хибрид -2бр. – 19 700 лева

След изследване на представените документи за собственост и извършените плащания по тях се установи, че липсват доказателства за придобиване на собствеността (неупражняване на опция за покупка) на тролейбуси Неоплан – 7бр. и Мерцедес хибрид -2бр. Тъй като към настоящия момент няма допълнително споразумение или друг документ, който да даде право да се упражни опция за покупка е възможно лизингодателя да поиска заплащане на наем за тролейбусите и връщането им.

По данни от финансов анализ дължимата сума /главница и лихви/ към лизингодателя за тролейбуси Неоплан – 7бр. и Мерцедес хибрид -2бр. (с пазарна стойност 91 000 лева без ДДС) е 761 457,08 лева., като тази сума не включва евентуални неустойки по договора. И в двата договора е предвидена мораторна лихва в размер EUROBOR + 8% дължима от датата на падежа на плащането до издължаването. Не е определен EUROBOR, като според анализа наказателната лихва варира от 8-9 %.

От приложеня към настоящия материал доклад са видни и други задължения , като задължение от ЕГГЕД Русе към ЕГГЕД Израел Транспорт Кооператив Сосайъти Лтд за покупка на резервни части (заедно с лихви).; към персонал, за осигуровки, за ДДС, към Кати прес ЕООД и др. Еггед България дължи на ЕГГЕД Израел Транспорт Кооператив Сосайъти Лтд и 564 000 лева главница и 143 000 лева лихва, като не се припокрива информацията по ГФО за 2015г. отчетени като задължения за заем и представените договори за доставка на автобуси- 15бр. по договор от 2007г.; 19бр по договор от 2009г. и др..

Видно от доклада, пазарната стойност на „ЕГГЕД БЪЛГАРИЯ“ АД , формирана на метода на чистата стойност е отрицателна величина: - 931 000 лева, като предприятието е декапитализирано.

Следва да се има предвид също, че остава въпроса с остатъчния срок на годност на оценените активи към лятото на 2016г. Оценката, както е извършена е справедлива, но към нея следва да се наслои въпросът за остатъчния срок на годност на продаваемите се активи, т.е. след колко време ще се наложи извършването на съвсем нови инвестиции и колко в пари са те, за да може да се продължи дейността дори в настоящия й вид имайки предвид, че всички тролейбуси са силно амортизирани.

Също следва да се отчита и факта, че не е извършвана данъчна ревизия на дружествата от учредяването им до днес и не е ясно какви скрити задължения от публичен характер могат да възникнат.

Предвид спецификата на настоящото предложение и обществената значимост на тролейбусния транспорт, проектът за решение е представен във варианти, като с оглед представената ви фактическа ситуация предлагаме общинските съветници да изберат като по-целесъобразен втория от тях. По този начин ще се даде възможност за разработване на финансово-икономически модел, който да позволи цялостно обновяване и подобряване на осъществяването на градския транспорт и подобряване на условията с оглед повишаване нивата на градска мобилност и удовлетвореност на потребителите на градския транспорт.

Предвид изложеното и на основание чл. 63, ал.1 от Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии  и взаимодействието му с общинската администрация, предлагам Общински съвет – Русе да приеме следното

РЕШЕНИЕ:

На основание чл. 21, ал. 2, във връзка с чл. 21, ал. 1 т. 23 от ЗМСМА, чл. 3, ал. 1 от Наредба № 9 на Общински съвет – Русе, Общинският съвет реши:

Вариант 1

Дава съгласие Община Русе да придобие 100 % от капитала на  ЕГГЕД България АД за сумата от 1 евро и заплащане на сумата от 830 000 лева, представляваща дълг на ЕГГЕД Русе АД към Mobilis Sp. z o.o.

Вариант 2

Дава съгласие Кмета на Община Русе да извърши действия по възлагане извършването на тролейбусен превоз на друг превозвач и да извърши действия по изготвяне на правен и финансово-икономически анализ за създаване на общинско търговско дружество и/или дружество по реда на ПЧП, което да извършва тролейбусен превоз на пътници.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари