Обществено обсъждане на проекта за Бюджет 2024 в Русе

3

Заложили сме значителни средства за подобряване на микроградската среда, увери Пенчо Милков

Най-важното е, че провеждаме бюджетната процедура навреме. За поредна година се увеличава финансирането от държавата, което ще способства за изпълнението на заложените проекти на Община Русе, както и на делегираните държавни дейности. В проектобюджета сме заложили значителни средства за подобряване на микроградската среда - ремонт на улици, междублокови пространства, тротоари, паркове, осветление, пейки и др. Предвидено е и подобряване на техническата инфраструктура в малките населени места“. С тези думи кметът Пенчо Милков се обърна към гражданите, включили се в публичното обсъждане на проекта за Бюджет 2024, което се състоя в зала „Свети Георги“ в сградата на Община Русе, съобщиха от общинската администрация.

Милков подчерта, че при изграждането на проекти и ремонтирането на съществуващи обекти – част от общинската инфраструктура, ще бъде обърнато сериозно внимание за подсигуряване на достъпна среда. Предвижда се и изпълнение на 384 обекта от предложената Инвестиционна програма на Русе, в т.ч. 6 обекта по проекти и 30 изградени повдигнати пешеходни пътеки в района на училищата в града и кметствата. Заложен е и ръст в средствата за обновяване на детски площадки.

Рамката на проектобюджета за 2024 г. нараства от 250 893 933 на 274 538 444 лв. В сравнение с предходния период средствата от държавата за делегирани от нея дейности нарастват от 131 486 869 лв. на малко над 155 млн. лв. Постъпленията от местни приходи за местни дейности също бележат ръст – от 70 486 633 лв. на малко над 74,3 млн. лв.

В подробния обзор на приоритетите, заложени в проектобюджета, беше отбелязано, че са отделени допълнителни средства за сигурността на гражданите. Предвидено е броят на служителите на Общинска полиция тази година да бъде увеличен двойно - от 5 на 10. Структурата ще продължи да работи активно по опазване на обществения ред, като нейната дейност ще бъде подпомогната в значителна степен от новосъздадения Инспекторат по охрана, обществен ред и сигурност. По време на обсъжданията и запитвания на граждани за увеличения бюджет в перото за „Отбрана и сигурност“ бе уточнено, че в него са заложени средства за подсигуряване дейността именно на това ново звено, което ще има на разположение 58 служители повече в сравнение със закритото вече СЗ „КООРС“. Увеличаването на броя на персонала на Общинска полиция също повишава разходната част.

В проектобюджета е предвидено финансиране на цифровизацията на предлагани услуги от общината и изграждане на лесен и бърз достъп за комуникация на граждани. Русенската култура, образование и спорт ще бъдат подкрепени също с увеличение на средствата. През тази година ще бъдат финансирани 32 проекта на културни организации и над 100 културни събития. С 20% са увеличени средствата за изучаване на „Русезнание“ и „Религия“, както и тези за подпомагане и стимулиране на даровити деца. По Инвестиционната програма на Община Русе ще се финансира и изграждането на асансьор в ОУ „Васил Априлов“. По Програма „Спорт“ ръстът на средствата е 15%, а в други дейности по спорта увеличението е с 50%.

Относно дейностите по опазването на околната среда ще се финансира предварително проучване за създаване на зони с ниски емисии и изготвяне на съответната наредба за това. Ръстът на средствата в тази сфера е със 17%, а за озеленяване е предвидено увеличение с 18% спрямо предходната бюджетна рамка.

По отношение на социалната политика приоритетно ще се финансират основни социални дейности, като ще има ръст на средствата по Наредба 21 на Общинския съвет за еднократна финансова помощ, подпомагане на родителството, еднократни помощи за второ дете и близнаци, средства по програма „Асистирана репродукция“, както и разкриване на нова социална услуга „Общностен център“ след приключване на проект по Процедура „Бъдеще за децата“. Предвижда се и 24% ръст в подпомагането на дейност „Клубове на пенсионера, инвалида и други“.

Общинският съветник от групата на „ВМРО – България на регионите“ Иво Пазарджиев изрази удовлетворението си, че всички предложения, които той е подал към проектобюджета, са включени за финансиране. Сред тях са дългогодишната мечта на тенис обществеността в Русе за поставяне на балон на два от тенис кортовете в Парка на младежта, закупуване на машина за премахване на дънери за нуждите на ОП “Паркстрой” и предоставяне на средства за дейността на Сдружение "Родители на деца и възрастни с Аутизъм-Русе".

На срещата беше обсъдено и предложение за изграждане на закрита зала за лекоатлетически състезания, която да приютява желаещи да спортуват, както през зимния период, така и при неблагоприятни метеорологични условия. Кметът Пенчо Милков заяви, че изграждането на такава зала е сред приоритетите на местната администрация, като вече са предприети конкретни стъпки за реализирането на прединвестиционни проучвания в тази посока.

По време на обсъждането беше отправено запитване за възможността да бъдат отделени допълнителни средства за изграждане на структура към новата дирекция “Екология и зелена градска среда“, която да изведе като приоритет целогодишното изследване и мониторинг на предполагаемите предприятия - замърсители на атмосферния въздух в града и промишлените зони. Интерес предизвика и идеята озеленяването в градски условия да бъде подпомогнато със засаждането на специфични растения, които да се борят с мръсния въздух и които според предназначението си могат да намалят концентрацията на неприятни миризми. В тази връзка кметът Милков посочи, че през 2024 г. предстои въвеждането в експлоатация на системата за непрекъснат емисионен мониторинг „ОПСИС“.

На предложение от общинския съветник Йорданка Даневска за закупуване на поне още една машина за миене на улиците в града кметът Милков отговори, че през тази година автопаркът на ОП „Паркстрой“ ще бъде подсилен не с 1, а с четири такива машини.

Една от най-дискутираните теми по време на обсъждането се оказа тази за изграждането на велосипедна мрежа. В отговор на запитвания на граждани зам.-кметът Димитър Недев поясни, че в края на месец декември 2023 г. е подписан договор за изграждането на велоалея Русе – Николово – Лесопарк “Липник”, като финансирането е от фондове на ЕС и е в размер на близо 2 млн. лв. Тепърва предстоят процедури по изготвяне на ПУП и отчуждаване на имоти.

На въпрос за състоянието на подлеза при ЖП гара – Русе кметът Милков поясни, че в голямата си част съоръжението не е общинска собственост, но в проектобюджета са заложени средства за неговото конструктивно обследване, проектиране и изготвяне на технически паспорт. Беше обсъдено и осветлението в Парка на младежта, което може да се случи след изготвянето на проект.

Проектът на Бюджет за 2024 г. предстои да бъде внесен за гласуване на извънредна сесия на Общинския съвет, която ще се проведе в средата на месец февруари. Информация за него може да бъде открита на страницата на Община Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

 • 6
  3
  Джокович
  Ау покривало на тенискорта е супер приоритет за град Русе
 • 6
  2
  Сребромира
  За бате Пенчо и шестте му деца, 10 00ч.00 лева е малка заплата. А и две жени има да издържа.
 • 5
  1
  Русенец
  Като гледам как всеки, който се докопа до властта започва да харчи с размах. Според мен скоро ще има закон, който умре преди да навърши 120 години да му се отнеме имущество,а пенсията ще бъде на 119 год. За тези, които не са били държавни служители!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари