Обричат болни деца на смърт

1
Дарителска организация спира кампаниите си за болни деца в знак на протест
Дарителска организация спира кампаниите си за болни деца в знак на протест Видео: Нова телевизия

След арестите във Фонда за лечение на деца – дарителска организация спира кампаниите си за болни деца в знак на протест!

Припомняме, че източване на средства през Фонда за лечение на деца в чужбина доведе до уволнението на шефа на Фонда Павел Александров.

„На нашия сайт бяхме сложили покана към всички наши дарители, особено в моментите, когато нямаме активни кампании, да даряват пари за Фонда за лечение на деца”, коментира за „Здравей, България” Веселина Георгиева от гражданска инициатива „Спаси, дари на…”.

А защо здравното министерство мълчи по въпроса?

„Защото нямат разумен ход. Така няма значение кой е министър. Всичко това се движи от чиновниците в министерството на здравеопазването, които искат да овладеят тези потоци от пари и малко от хората знаят, че 70% от тези 12 млн. лв. отиват за лечение на деца тук, в България”, обясни Йордан Петров от гражданска инициатива „Спаси, дари на…”.

По думите му едни и същи изделия от НЗОК се плащат 1800 лв., а от Фонда за лечение на деца се плащат по 3000-4000 лв., колкото донесат като оферта. Нормативните документи във Фонда са такива, че той няма капацитета административен и лекарски да има контролна функция върху тези неща. Получава се, че има деца, оперирани по 10, по 15 пъти в България.

А конкретния пример – дете, на което са оперирани осем пъти крака, седем пъти ръката. „Не мога да кажа дали е излишно, но самите лекари казват, че това нещо се прави само, за да се усвояват някакви пари, добави Йордан Петров от гражданска инициатива „Спаси, дари на…”.

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари