Обновяванията за Windows 7 стават платени

2
Преди няколко години Microsoft обяви въвеждането на петгодишна разширена поддръжка на операционната система Windows 7
Преди няколко години Microsoft обяви въвеждането на петгодишна разширена поддръжка на операционната система Windows 7

Преди няколко години Microsoft обяви въвеждането на петгодишна разширена поддръжка на операционната система Windows 7.

Този период приключва след дванадесет месеца – на 14 януари 2020 година.

Но след изтичането на това време Windows 7 няма да остане без поддръжка. Поддръжка ще има, само че платена. Много компании, които използват именни тази версия на операционната система в своите служебни компютри, лаптопи и специализирано оборудване, ще трябва да плащат, за да продължат да получават обновявания, пише Kaldata.com.

Новият тип поддръжка носи името Extended Security Updates (ESU) и също е ограничена по време. Нейната продължителност е три години, като с всяка изминала година цените на услугите на Microsoft по обновяването на операционната система ще стават все по-високи.

Потребителите, абонирани за Windows Virtual Desktop (WVD), ще имат безплатна поддръжка. Тази услуга предлага виртуални машини, работещи в електронен облак, на които е инсталирана Windows 7, както и необходимите приложения. Тези виртуални машини ще бъдат обновявани безплатно чак до приключването на разширения срок на поддръжка. Само че абонаментът за тази услуга не е безплатен.

Аналогична е ситуацията с Windows Server 2008 и Windows Server 2008 R2 – след една година и тяхната поддръжка приключва.

Между другото, преди няколко дни новото обновяване за Windows 7 срина операционната система. Вместо да се повиши нивото на защита, обновяването донесе нови проблеми. Така например, локалните потребители от групата на Администраторите се лишиха от отдалечения достъп до компютрите, работещи с Windows Server 2008 R2 и Windows 7.

Към днешен ден проблемът е частично локализиран. Microsoft представи обновяването KB4487345, премахващо част от бъговете. Интересно е, че ъпдейтът не е достъпен като автоматично обновяване и трябва да се изтегли ръчно.

В началото на миналата седмица излязоха обновяванията KB4480960 и KB4480970 за Windows 7 SP1 и Windows Server 2008 R2 SP1. Именно те са причината за сривовете в работата на операционната система. Започнаха да излизат различни грешки, включително KMS Activation error, Not Genuine и 0xc004f200.

Оказа се, че предишният пач KB971033 прави конфликтни с новите KB4480960 и KB4480970. Софтуерният гигант предлага доста сложно и губещо време решение – да се деинсталира KB971033, да се изчисти кеша на системата за активиране KMS и да се премахнат от персоналния компютър данните за активирането на Windows 7. След това операционната система отново да се активира чрез KMS услугата.

Да си припомним, че с настъпването на Новата година Windows 7 за първи път от много години напусна лидерското място в рейтинга на най-разпространените операционни системи. На първо място излезе Windows 10 и оглави класацията.

Към края на месец декември 2018 година Windows 10 има 39,22% дял сред използваните операционни системи. Windows 7 има 36,9%. macOS от своя страна е инсталирана на около 10% от всички компютърни устройства. Делът на десктоп дистрибуциите на Linux е 2,78%.

Източник: Kaldata.com
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари