„Обичаите по нашенски“ в Новград се превърна в празник на българските традиции

0

Шестият фолклорен събор премина под мотото „Сватбената традиция в миналото“

35 самодейни състава с повече от 400 участника се включиха в Шестия фолклорен събор „Обичаите по нашенски – срещи с миналото на Придунавския регион“, който се проведе в Новград. Тазгодишното издание премина под мотото „Сватбената традиция в миналото“.

За всички участници фестивалът се превърна в незабравим празник на българските традиции и фолклор. На сцената оживяха обичаи, свързани с поминъка на населението по долното течение на Янтра. Усмивките, доброто настроение и веселието са най-доброто доказателство, че в самодейците продължава да живее духът на дедите ни“, сподели секретарят на настоятелството на НЧ „Христо Ботев“ в Новград Филис Мехмедова.

Съборът беше открит с изпълнения на гайдарската група „Дунавски гайди“. Първи на сцената излязоха самодейците от Новград, които пресъздадоха обичая „Сватба“. По време на фестивала бяха представени още пет обичая от пролетно-летния обреден цикъл на местното население. Две от възстановките се представиха за първи път пред публика. Клубът за народни обреди, обичаи битова култура в Ценово показа обичая „Поврътки“. Самодейците от Белцов пресъздадоха „Надпяване на пръстен“.

Участници и гости имаха възможността да опитат по купичка с традиционната бобена чорба. Десетки традиционни ястия – баници, хлябове и сладкиши, подредени в кулинарна изложба, привличаха с аромата си посетителите. Сладките ментовки на Танка Джукова от Беляново безапелационно й отредиха мястото на победител. Групата за народни празници и обичаи от Новград спечели наградата на публиката с обичая „Сватба“. Наградата на кмета на община Ценово беше връчена на групата от с. Вардим. Кметът на Новград Диана Копчева връчи приза за цялостно представяне на Танцова школа „Нашенци“ от Белене. Сред гостите бяха кметът на община Ценово д-р Петър Петров и председателят на Общинския съвет Георги Георгиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари