Няма съдебна реформа без подкрепата на ДПС

0
Лютви Местан: ДПС ще участва в консултациите за съдебната реформа
Лютви Местан: ДПС ще участва в консултациите за съдебната реформа

ДПС ще участва в консултациите за съдебната реформа. Това заяви в вчера председателят на движението Лютви Местан в Пловдив, ден след като той и премиера Бойко Борисов демонстрираха топли отношения в Момчилград и пиха кафе на четири очи.

Председателят на движението обаче подчерта, че промените в съдебната власт не могат да се случат по модела на Реформаторския блок и призова Борисов да изземе инициативата. Веднага след това Местан обвърза провеждането на реформата с провеждането на местните избори и „реалната политическа подкрепа“ за политическите партии. Според неговите изчисления конституционните промени трябвало да се случат в кратки срокове след местните избори.

Едновременно с това водещи лица на ГЕРБ заговориха, че очакват компромис от страна на опозицията. А Цветан Цветанов коментира, че предложените промени в конституцията ще бъдат променени след първо четене.  „Съдебната реформа забуксува. Тя не може да се осъществи по модела на Реформаторския блок. За да е успешна една реформа са необходими компетентност и висок кредит на обществено доверие. В РБ не са налице и двете предпоставки“, каза в събота Местан.

Според него реформаторите не са успели да убедят дори десните анализатори от собственото си семейство в правилността на идеите си. Самият Георги Марков, бившият конституционен съдия, не е съгласен с този конституционен проект, твърди лидерът на движението.

Реформаторите получиха доверието на едва 8% от избирателите и от тази позиция да се държат като ментори дори на ГЕРБ, е не само безотговорно, но и карикатурно политическо поведение“, твърди Местан. Той призова след местните избори да се види кой каква реална политическа тежест има и“ на кои политически сили може да се разчита, за да се проведе съдебната реформа“.

Агресивният стил на РБ, монологичното заклинание, агресивното менторско налагане на партийни позиции, няма да осигури успеха на съдебната реформа“, подчерта Местан.  Той допълни, че „ГЕРБ трябва да променят ролята си в този процес. Премиерът Бойко Борисов, от подкрепящ реформата на реформаторите, трябва да приеме ролята на основен двигател на съдебната реформа. Борисов е далеч по-диалогичен от своите реформаторски партньори, които стесниха подкрепата за конституционните реформи“, обясни Местан.

Според него трябва да се стигне до оттеглянето на конституционния проект на РБ , след което по пътя на диалога с евроатлантическо мнозинство от системни партии, да се постигне съгласие за съдържанието и посоката на съдебната реформа. И след местните избори в кратки срокове тази реформа да се реализира.

След това Местан отново подчерта, че партията му ще участва в консултации за реформата. „Този диалог трябва да се води с цел постигането на съгласие за съдържанието на реформата. ДПС не отказва консултации, напротив – ще участваме в тях“.

Източник: Mignews.info
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари