Няколко прикривани истини за енергийните напитки

0
Няколко прикривани истини за енергийните напитки

Кофеинът и тауринът имат стимулиращ ефект върху организма, това е факт. Но това, което се рекламира, според критиците си е чиста рекламна лъжа.

Разберете колко вредни, всъщност, са енергийните напитки:

Адреналин

Напитките не просто „дават крила“, но и карат надбъбречните жлези да отделят адреналин, като потребителят се чувства по-силен, по-буден и по-енергичен. Кофеинът подхранва допълнително и централната нервна система.

Четете предупрежденията

Енергийните напитки съдържат много кофеин. Те не са напълно безопасни, защото съдържат над 150 милиграма кофеин на литър и затова е задължително да имат етикет с предупреждения за високото им съдържание.

Ограничения

Максималното количество кофеин, което може да съдържа една енергийна напитка, е 320 милиграма на литър. 4000 милиграма таурин на литър е позволен, както и 22 милиграма инозитол и 2400 милиграма глюкоронова киселина на литър.

От кофеина може да се разболеете

При нормална консумация от около 375 милиграма кофеин на ден няма голям риск за здравето, но в случай на прекомерен прием може да получите гадене, силна възбуда, сърцебиене, замаяност и гърчове – симптоми на отравяне с кофеин. Редовният потребител на повече от 600 милиграма кофеин на ден може да има дългосрочни последици за здравето си като хронично безсъние, нарушения на стомаха и депресия.

Тауринът контролира метаболизма на мазнините

Тауринът се грижи за повечето сила и енергия. Освен това е отговорен за метаболизма на мазнините. Използва се и за намаляване на серните аминокиселини. Но който приема повече таурин, отколкото трябва, е застрашен от здравословни проблеми. Най-разпространените последствия са проблеми със стомаха.

Източник: Kulinaria.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари