Няколко палатки с мигранти в Гърция паникьосаха българските управляващи

0
Властта се разтревожи показно от слухове за мигрантска вълна
Властта се разтревожи показно от слухове за мигрантска вълна Снимка: Ruptly

Паника обзе българските управляващи, след като заподозряха, че хиляди мигранти може да тръгнат от Солун и Одрин. Заговори се за разполагането на 3000 военни от българската армия, за изваждането на още полицаи по границата, за употребата на различни технически средства, включително и за възможност за организиране на доброволци, свикаха се спешни съвещания. 

Преди няколко дни след фалшиви съобщения за отваряне на границите в социалните мрежи няколкостотин мигранти напуснаха лагерите в Гърция и тръгнаха към Северна Македония. След сблъсъци, употреба на сълзотворен газ и разговори с полицията те се прибраха обратно още в неделя. В същото време според българските власти обстановката с мигрантите се е усложнила и в Гърция, и в Турция. „Идеята на това усложнение e, че имаше призиви да се съберат мигрантите в тези две страни, да се обединят в една голяма група и да тръгнат към Западна Европа. Организират се по Фейсбук, като тази инициатива е наречена „Конвой на надеждата“. Тя се следи от всички международни организации и служби за сигурност, които имат отношение. Датата беше за миналата седмица, но ние взехме превантивни мерки“,  обяви в понеделник сутрин по бТВ главният секретар на МВР, пише Александър Колев за в. Сега

Часове по-късно премиерът Борисов събра силовите министри, шефовете на специалните служби и преките ръководители на армията на специално съвещание.  След срещата бе пусната успокояващата версия, че България е в готовност да опази границите си от мигрантски натиск. Веднага след това министър Каракачанов обяви, че органите на МВР и МО са в готовност да изпратят на границата необходимите хора, съоръжения и транспортна техника. "При нужда 1200 души от армията са готови за 24 часа да стигнат до границата", обяви той.

Ако някой си мисли да провокира България отвън – взели сме всички необходими мерки това да не се случи“, каза още министърът и призова темата за мигрантите да не бъде използвана за предизборни цели. Премиерът Борисов коментира, цитиран от Фокус, че неслучайно напрежението ескалира в навечерието на европейските избори - във време, в което 95 на сто от миграцията е намаляла в Европа. „Помните колко тежък беше балканският път, успяхме да се справим тогава. Границата с Турция се пази добре, споразуменията работят, но с Гърция е проблем”, посочи Борисов. 

Вътрешният министър Маринов пък посочи, че на този етап няма сигнали в България да има мигрантски организации, подобни на тези в Гърция и Турция. „Следим ситуацията много внимателно. Не искам да има паника, но когато съседните на нас държави имат проблем, ние трябва да сме подготвени, за да не се пренесат те на наша територия“, обясни Маринов. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари