Някои европейски държави премахват най-строгите ковид мерки

0
СЗО предупреди, че КОВИД-19 може да се върне в края на годината
СЗО предупреди, че КОВИД-19 може да се върне в края на годината Снимка: Getty Images

СЗО предупреди, че КОВИД-19 може да се върне в края на годината, но не непременно като пандемия

Холандия премахва едни от най-строгите ковид мерки, Дания прави същото до дни, а Франция ще започне да облекчава ограниченията следващата седмица. Много държави от ЕС избират да се отворят отново за света, въпреки рекордния брой новозаразени с варианта Омикрон, предава в. ''Гардиън'', цитиран от СЕГА,

Според данните хоспитализациите и нуждащите се от интензивно лечение в Европа не нарастват в съответствие с броя на новите случаи, а Световната здравна организация (СЗО) предположи, че вариантът Омикрон, за който проучванията показват, че е по-заразен, но не чак толкова опасен за ваксинираните хора, може би сигнализира за навлизане в по-управляема фаза на пандемията.

В Нидерландия баровете, ресторантите и музеите отвориха отново в сряда, след като премиерът Марк Рюте каза, че правителството облекчава мерките в границите на разумното, макар че броят на новозаразените поставя нови рекорди с всеки изминал ден. Приемът за интензивно лечение и смъртните случаи обаче намаляват в страната, а здравният министър Ернст Куйперс каза, че решението за удължаване на ограничителните мерки би рискувало да навреди на обществото и неговото здраве. Кафенетата, баровете и ресторантите, които бяха затворени от средата на декември, вече работят с намален капацитет до 22,00 ч., при условие че клиентите имат зелен сертификат.

Датското правителство, което преди две седмици разреши повторното отваряне на кината и баровете след едномесечно затваряне, също обяви в сряда плановете си от 1 февруари да премахне и останалите ограничения. Този ход предстои да бъде одобрен от парламента и ще позволи на заведенията да сервират алкохол след 22,00 ч., а магазините да махнат ограниченията за броя на клиентите. Вече няма да са необходими зелените сертификати и хората ще могат да пътуват без маски в градския транспорт. Подобно на Холандия, Дания също поставя рекорди по брой на новозаразени. Но докато хоспитализациите, свързани с коронавирус, са се увеличили, здравните власти казват, че 30%-40% от пациентите с положителен тест са в болница по причини, различни от Covid-19. Налице е отдалечаване от тенденцията между увеличаване на новозаразените и увеличаване на хоспитализираните с ковид пациенти, заключва експертният консултативен панел на правителството. Броят на пациентите с ковид за интензивно лечение е намалял почти наполовина от началото на януари.

Миналата седмица Белгия обяви леко облекчаване на ограниченията в страната, което се очаква да влезе в сила от петък, въпреки че и там новозаразените са много. Баровете и ресторантите ще имат право да работят до полунощ, а залите за спортове на закрито като фитнесте ще отворят отново. Не се очаква сегашната вълна на Омикрон да достигне своя връх през следващите две седмици, но хоспитализациите се движат с много по-бавни темпове и броят на пациентите за интензивно лечение намалява.

Във вторник Франция отчете нов дневен рекорд от 501 635 нови случая, но и там, въпреки че броят на хоспитализациите се е увеличил, само около половината от пациентите са в интензивно отделение в сравнение с предишните вълни, а броят им върви надолу от 12 януари. Здравният министър Оливие Веран каза, че пикът на настоящата вълна от коронавирус ще бъде достигнат през следващите няколко дни, докато министър-председателят Жан Кастекс обяви график за премахване на ограниченията, който влиза в сила от 2 февруари. Кастекс съобщи, че ваксинационният пропуск във Франция, който се изисква за влизане в ресторанти, кина и други обществени места, ще позволи да се премахнат ограниченията за броя на зрителите в концертни зали, на спортни и други събития, като хоум офисът също вече не е задължителен за много служители, а маските за лице не са необходими на открито.

Някои страни обаче все още не са готови да облекчат ограниченията. В сряда министърът на здравеопазването на Швеция Лена Халенгрен удължи ограниченията с още две седмици поради ''изключително високото ниво на разпространение'' на заразата.

В Германия, която в сряда отчете нов дневен рекорд от 164 000 инфекции, депутатите се готвят да обсъдят предложенията за задължителна ваксинация. Около 74% от населението вече има поне една доза, което е по-малко, отколкото във Франция, Италия или Испания, но правителството е разделено относно възможността за въвеждане на задължителна ваксина. Опциите включват изискване всички възрастни жители да бъдат ваксинирани срещу Covid-19, само тези над 50-годишна възраст или да се въведе задължителна консултация за неваксинираните.

Директорът на СЗО за Европа, Ханс Клуге, каза в неделя, че е съвсем правдоподобно да се заключи, че регионът се движи към край на пандемията и че до март с Омикрон може да са се заразили 60% от жителите на континента. След като текущият пик на новозаразени приключи, имунитетът, придобит от заразяване или ваксинация, трябва да продължи седмици и дори месеци, каза Клуге пред АФП, добавяйки, че Covid-19 може да се върне в края на годината, но не непременно като пандемия. Той обаче каза, че е рано да се правят подобни прогнози, тъй като вирусът ни е изненадвал много пъти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари