НС прие на първо четене промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража

0
Задържаните ще могат да излизат от арестите при неотложни семейни причини
Задържаните ще могат да излизат от арестите при неотложни семейни причини Снимка: БГНЕС

Задържаните ще могат да излизат от арестите при неотложни семейни причини

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. С нормативните промени се създава правна възможност за конвоиране на лица с постановена мярка за неотклонение "задържане под стража" в случаи на изключителни причини от личен и семеен характер.

Действащата правна уредба позволява прекъсване на изтърпяването на наказание или отпуск единствено на лишени от свобода, а конвоирането на лица с мярка за неотклонение е възможно само до органите на съдебната власт или местата за задържане.

С проекта на закон в изпълнение на решението на Европейския съд по правата на човека по делото „Вецев срещу България“ се създава механизъм за индивидуална преценка на органите на съдебната власт относно наличието на легитимен интерес на обвиняемите и подсъдимите с постановена мярка за неотклонение задържане под стража да бъдат конвоирани по причини от личен и семеен характер, се посочва в доклада на комисията по конституционни и правни въпроси.

С текстовете се предлага при наличие на конкретна причина от изключителен характер да се извършва конвоиране от Главна дирекция „Охрана“, а при необходимост - от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.

Становището представи министърът на правосъдието Надежда Йорданова, която посочи, че законопроектът е изключително важен, тъй като представлява една от първите стъпки на проблема, който имаме в България, за твърде високия брой на неизпълнени решения по правата на човека. През годините България е на едно от първите места по неизпълнени решения, обясни министърът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    ...
    Подмяна мърша ! Че то и сега при смърт и сватба , кочияшите от гдин те конвоират. Кое е новото ? Максимален сток за задържане 1 месец вместо 9 и ако прокуратурата не предяви адекватно обвинение да плаща по 10к. евро на ден за задържането, като обезщетение, публично извинение и изчистване на досието от задържането.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари