Нов силен трус в Япония

0
Японската метеорологична служба обяви тревога за цунами, но по-късно предупреждението бе отменено
Японската метеорологична служба обяви тревога за цунами, но по-късно предупреждението бе отменено Видео: Ruptly

Земетресение с магнитуд 5,3 разтърси отново Югозападна Япония днес.

Японската метеорологична служба обяви тревога за цунами, но по-късно предупреждението бе отменено, предаде ТАСС, информира БТА.

Японските специалисти отново съумяха да предугадят земетресението няколко десетки секунди преди самия трус. Сработи специалната система за ранно предупреждение и оповестяване, въведена в Япония след земетресението през 2011 г.

Всички мобилни телефони на жителите й получиха съобщение, което издава силен звук, дори и устройството в момента да е включено на безшумен режим на работа.

Общият брой на жертвите на земетресенията в Югозападна Япония през последните два дни достигна 31 души, съобщиха властите в префектура Кумамото, цитирани от ТАСС.

Данните им сочат, че над 2000 души са хоспитализирани, като 170 от тях са в тежко състояние.

Снощи Югозападна Япония бе разтърсена от поредица земетресения, най-силното от които бе с магнитуд 7,3. Ударът на стихията причини многобройни разрушения. Югозападният остров Кюшу вече втори ден страда от мощни подземни трусове. Японската метеорологична служба съобщи, че вторичните трусове може да продължат още няколко дни.

В региона работят спасителни екипи. Метеоролозите прогнозират, че още довечера в Югозападна Япония ще завалят проливни дъждове, които значително ще усложнят спасителната операция поради опасността от свличане на земни маси. Смъртоносните трусове на остров Кюшу срутиха част от стените на замъка Кумамото, който в четиривековната си история е издържал на бомбардировки и пожари, предаде Ройтерс.

Замъкът, който се намира в едноименния японски град, е един от символите на остров Кюшу, откакто е построен през 1607 г. Епицентърът на труса с магнитуд 7,3 е близо до Кумамото, съобщи Геофизичният институт на САЩ.

Земетресението предизвика предупреждение за цунами, което бе отменено, няма и данни за проблеми в работата на трите атомни електроцентрали в района, съобщи високопоставен правителствен представител.

Управителят на Японската централна банка Харухико Курода заяви по време на събитие на Г-20 във Вашингтон, че все още е твърде рано да се оцени икономическото въздействие, но че банковите операции в Кумамото се извършват нормално.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари