Кошмарът продължава: Ново силно земетресение удари Турция тази сутрин

2
Броят на загиналите в Турция и Сирия надхвърли 4300 души
Броят на загиналите в Турция и Сирия надхвърли 4300 души Снимка: Reuters

Броят на загиналите в Турция и Сирия надхвърли 4300 души

Ново земетресение с магнитуд 5,6 по Рихтер е разтърсило централната част на Турция, съобщи Европейският сеизмологичен център. Земетресението е регистрирано тази сутрин в 05:13 часа българско време, съобщава БГНЕС.

Турция е в седемдневен траур заради жертвите на опустошителното земетресение. Броят на загиналите в Турция и Сирия надхвърли 4300 души след множество силни трусове в близост до турско-сирийската граница. Най-големият от тях беше с магнитуд 7,8 по Рихтер. Дълбочината на земетресението е била много малка - едва около 2 км.

Турските и сирийските екипи за реагиране при бедствия съобщават, че над 5600 сгради в няколко града са били изравнени със земята. Според оценки на представители на Световната здравна организация, е възможно да са загинали до 20 000 души.

Турция се намира в една от най-активните земетръсни зони в света. Последният трус с магнитуд 7,8 по Рихтер в страната е бил през 1939 година, когато в източната провинция Ерзинджан загиват 33 000 души. През 1999 година турският регион Дузче претърпява земетресение с магнитуд 7,4 по Рихтер, при което загинаха над 17 000 души.

ЕС свиква кризисна среща на Интегрирания политически отговор при кризи заради земетресенията, които удариха Турция и Сирия. На срещата ще бъде обсъдена координацията на мерките за подкрепа на ЕС за засегнатите региони.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви общонационален траур в страната за жертвите на двете земетресения, станали през нощта на 6 февруари. Периодът на траур в Турция ще продължи до 12 февруари включително.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари