Ново съдържание на етикетите на храните!

0
От днес то става задължително
От днес то става задължително

Производителите ще посочват точно колко калории съдържа продуктът.

Обявяването на калориите върху етикетите на предварително опакованите храни от днес е задължително. Хранителната стойност трябва да бъде посочена в килоджаули и килокалории (kJ/kcal). Задължително на етикета се обявяват и количеството на мазнини, наситени мастни киселини, въглехидрати, захари, белтък и сол, обявиха от агенцията по храните, пише "Стандарт".

Допълнително може да се посочва количеството на едно или повече от веществата мононенаситени или полиненаситени мастни киселини, полиоли, скорбяла, влакнини, витамини или минерали. Данните за хранителната стойност трябва да се включват в основното зрително поле на опаковката, със съответния шрифт. Те трябва да се представят заедно в ясен формат, в таблична форма, с подравнени номера, ако пространството го позволява. Когато такова подравняване е невъзможно, обявяването се представя в линейна форма.

Хранителната стойност се декларира в g за 100 g или в 100 ml храна. Може да бъде посочена и като процент от референтните количества за прием в 100 g или 100 ml. Тогава текста „Референтно количество за средностатистически възрастен (8400 kJ/ 2000kcal)" е задължителен и се поставя в близост до таблицата.

Храните, които са произведени преди 14 декември 2016 г. могат да бъдат продадени и със старите етикети, ако са в срок на годност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари