Новият шеф на РЗИ - София е ... старият

0
Месец след приетата му оставка Данчо Пенчев отново застава начело на столичната здравна инспекция
Месец след приетата му оставка Данчо Пенчев отново застава начело на столичната здравна инспекция Снимка: БГНЕС

Малко повече от месец, след като подаде оставка като директор на столичната Регионална здравна инспекция, Данчо Пенчев отново застава начело на инспекцията.

Това се разбира от кратко съобщение на здравното министерство до медиите, в което се посочва, че настоящият ръководител Илонка Маева се е оттеглила от поста, предава  "Дневник".

Пенчев подаде оставка изненадващо в края на октомври, като не посочи мотиви за решението си, но по-късно от изказване на премиера Бойко Борисов се разбра, че причина за това е отменената карантина след отрицателен тест на президента Румен Радев, който беше контактен със заразен.

Начело на инспекцията застана Илонка Маева, която беше заместник на Пенчев. Десетина дни след оставката му той отново пое ръководните функции в столичното РЗИ, след като се разбра, че Маева е с положителна проба за коронавирус и е поставена под карантина. Заради липсата на достатъчно кадри управляващите предложиха на Пенчев да бъде назначен за зам.-директор и да ръководи инспекцията, докато Маева отсъства.

От здравното министерство уточняват, че тя е поискала да напусне поста, защото е навършила пенсионна възраст. Така ръководството на СРЗИ преминава отново в ръцете на Данчо Пенчев.

Ситуацията с оставката на Пенчев започна с поставянето под карантина и предсрочното й прекратяване за президента и министър-председателя, след като беше установено, че са били контактни със заразен. По наредба на здравния министър всяко лице, контактно на потвърден случай на COVID-19, подлежи на 10-дневна карантина, считано от последния контакт с потвърдения случай. Условие, на което отговаряха и Радев, и Борисов. Карантината и на двамата обаче бе прекратена преждевременно от РЗИ, като Пенчев сподели пред "Дневник", че решението за Румен Радев е лично негово. Ден след свалянето на карантината на Борисов се оказа, че той е заразен с коронавирус и потенциално е заразил други хора във времето, в което еднолично бе прекратена тя.

Ситуацията доведе и до пореден сблъсък между президента и премиера. Борисов обяви, че Пенчев е напуснал поста заради свалената карантина на Радев. Тогава той предупреди всички министри, част от които бяха под карантина, под каквато беше и самият Борисов след заразяването му с коронавирус, да спазват всички правила, "защото ви следят, а ние не сме богопомазани като президента, където нашите служби само ден да му дават карантина, сякаш е извънземен". Той дори обвини държавния глава, че се има за недосегаем, и предложи да му се образува досъдебно производство, каквато би била процедурата за всеки български гражданин, който не спазва карантината. До такова нещо обаче не се стигна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари