Нови цени за варене на ракия изненадаха русенци

14
Увеличението е влязло в сила от началото на 2022 г.
Увеличението е влязло в сила от началото на 2022 г. Видео: Русе Медиа

И варенето на ракия в Русе вече е с нови, по-високи цени.

Увеличението е влязло в сила от началото на 2022 г. и изненада първите клиенти, записали се за казана.

Собственикът на казаните в Средна кула обясни за Русе Медиа, че това се налага заради решение на общото сдружение на всички, които са в този бранш. Договорката е да няма цена за услуга под 55 лева. Това се отнася за най-малкия казан с вместимост от 250 литра.

Отделно има и повишение по отношение на цената на дървата. Досега тя е била 20 лева, а сега вече е с 5 лева нагоре. Така общата цена за казан от 250 литра с дърва, които не се носят от клиента, излиза 80 лева. Собственикът обясни също, че още в средата на миналата година е трябвало да работи на новите цени, но ги въвежда едва сега. По думите му това му е донесло загуби от порядъка на 5000-6000 лева.

Нови цени: /цена само на казана+цена на дървата, ако нямаш собствени/

250 литра:55+25= 80 лева

400 литра:88+32=120 лева

500 литра:110+40=150 лева

600 литра:132+48=180 лева

За сравнение ето какви бяха цените за миналата 2021.

Стари цени:

250 литра: 40+20=60 лева

400 литра: 65+25=90 лева

500 литра: 80+40=120 лева

650 литра:105+35=140 лева

За изминалата 2021 г. като цяло хората, работещи в този сектор, отчитат тенденция на намаляване на броя на тези, които варят ракия. Това идва основно от факта, че ракия се вари от хора, които са на възраст над 35-40 години, а на младите не им се занимава, споделят от казанджийницата в Средна кула. А иначе казаните там са от 10 години и най-напрегнато е в сезона от юни до септември. Тази година на част от казаните предстои планиран ремонт, заради амортизацията и изтъняването на стените им.

Работниците споделят, че „да чукнат на дърво“, но все още никой от тях не се е разболявал от ковид, въпреки многото хора, които минават оттам. И го отдават на средата, изпаренията и най-вече на ракията. Не е ясно дали ракията помага, но във всеки случай не пречи, шегуват се те.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    9
    Христов
    Ами защо не добавите и акциза ??
  • -3
    8
    Педерас
    да, да. Тоя ли дърт турчин ще загуби 5-6 бона, цените от години са едни и същи. На него половината му работа идва от тия малки казани по 250, а хората идват с по 100-150 л. и пак плащат пълната цена. Просто иска да цеди малкия човек за екстра лев, да ги откаже да идват, и да му седят 24 часа хора на казаните да варят на приятелите му ракията. ХЕМ ще спести от работна ръка (той и без тва плаща както прецени), те нали хората като дойдат нека си платят и сами да си свършат работата, ХЕМ ще си спести проблемите с по-старите казани, той нали има нови по-големи, старите вече сдават багажа. Вече няма достатъчно глупаци да му работят явно, или не може да си следи поръчките. Пълна глупост, нямало толкова работа,,, ДАЙ ДА ВДИГНЕМ ЦЕНИТЕ :D Губели пари...
  • 5
    7
    Qqq
    Бахти пича, споразумяли се за минимална цена и си го казва най- откровено. Да живее пазарната икономика, ама да се споразумеем и картелно :D
  • 1
    6
    ttt
    Този не е единица мярка за цените при варенето на ракия. Той вдигнал цените в Кулата е това трябва да се отнася до всички, защото той така е решил. И още нещо, най-малкия казан не е 250 литра. Има и по 120 литра.
  • -23
    5
    Хаха
    Убитаците пийте ракия и нека ви съдират джобовете. Аз си взимам наркотици и те не просто не поскъпнаха ами поевтиняха покрай ковида. И не ме цепи главата на другия ден мога да го вдигна одма и не смърдя на спрънджа
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари