Нови контролни талони за автомобилите от май

0
Промяната във вида на единия от документите за колите се наложи заради проблеми с гръцките и унгарските власти
Промяната във вида на единия от документите за колите се наложи заради проблеми с гръцките и унгарските власти

От края на този или началото на следващия месец ще започне издаването на новите контролни талони за автомобилите. Те ще съдържат повече данни за превозното средство, каза началникът на "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски пред bTV.

Промяната във вида на единия от документите за колите се наложи заради проблеми с гръцките и унгарските власти. Те изискваха от българските водачи т.нар. голям талон на колата, в който са записани всички технически характеристики на превозното средство.

Новите малки талони ще се състоят от две части и в тях вече ще присъстват почти всички данни от големия талон – тегло, товароносимост, конски сили и други. Шефът на "Пътна полиция" успокои, че задължителна подмяна на документите няма да има. Но всеки, който желае, ще може да смени стария си талон срещу 9 лева. Новият образец ще се издава за всички моторни превозни средства, регистрирани след влизането му сила.

40% от пътните инциденти, както и половината загинали, са заради превишена и несъобразена с пътните условия скорост, стана ясно още от думите на Рановски. Според данните на органите на реда за януари и март загиналите и ранените при катастрофи са близо до миналогодишните нива. През април обаче има ръст на броя на загиналите и ранените.

Началникът на пътната полиция очаква тежките инциденти да намалеят, след като в началото от следващия месец отново започне налагането на глоби от мобилните камери с електронен фиш. Парламентът прие нужните за това текстове през февруари, но все още я няма наредбата на министъра на вътрешните работи, която да регламентира подробно контрола и налагането на санкциите.

По думите му, заради пропуск в законите, държавата остава психичноболни шофьори до 10 години да карат спокойно по пътищата. Причината е, че след издаването на книжката, КАТ не получава обратна информация за промяна в психическото състояние на водачите. Така до преиздаването на документа, което става веднъж на 10 години, няма как да се свалят от автомобилите хората с психични проблеми.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Девизът на ергена:
"По-добре само мляко в хладилника, отколкото крава в кухнята."

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари