Нови експертизи ще изясняват катастрофата в Хитрино

0
Експертизите са поискани от адвокатите на двамата русенски машинисти, управлявали композицията
Експертизите са поискани от адвокатите на двамата русенски машинисти, управлявали композицията

Шуменският окръжен съд, на днешното си заседание по делото за железопътната катастрофа в Хитрино, назначи вещи лица, които да изготвят нови експертизи, поискани от адвокатите на подсъдимите - машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков от Русе, управлявали дерайлиралата в ранната сутрин на 10 декември 2016 г. в района на гара "Хитрино" влакова композиция, превозваща пропилен и пропан-бутан.

За доизясняване на фактическата страна на делото ще трябва да бъдат извършени експертизи в областта на електротехниката, за превоза на опасни товари и пожаро-техническа, предава БТА. Съдът назначи две вещи лица да работят по втората експертиза, а по останалите - по едно. Представител на съда потърси експертите, но не успя да се свърже с едно от вещите лица, което трябва да работи по една от експертизите. Останалите могат да се очакват към края на септември или октомври, бе съобщено в съдебната зала.

Съдът уважи и искане, отправено от прокурора по делото Маргарита Георгиева - от "БДЖ - Пътнически превози" и от Национална компания "Железопътна инфраструктура" - да предоставят справка за обема на товарите на километър, и от преминалите пътническите влакове през участъка Каспичан - Русе от 2003 г. до 10 декември 2016 г., освен от товарните композиции.

Съдът уважи ново искане и на един от адвокатите на подсъдимите - за допълнителна експертиза за устойчивостта на железния път в района на катастрофата и "товаропотока", който може да поеме.

Уважено бе и искане на адвоката на пострадалите и роднините на загиналите при инцидента в Хитрино Николай Димитров - за експертиза за скоростта на движение на композицията. Той каза, че има допълнителен въпрос към вече представена експертиза от шест вещи лица за скоростта с която се е движела дерайлиралата композиция и заявеното от един от експертите "за неуправляемо движение на влака, преди навлизането в гара "Хитрино" и безконтролното увеличение на скоростта му".

Съдът насрочи следващото заседание по делото за 1 октомври.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари