Новата учебна година започна и за 825 затворници

0
58 от тях за пръв път влизат в клас
58 от тях за пръв път влизат в клас

58 от тях за пръв път влизат в клас

825 души, лишени от свобода, днес също започнаха новата учебна година. 58 от тях за пръв път влизат в клас, най-много са те в София.

45-годишният Венцислав Йорданов напуснал училище преди почти 30 години, без да завърши дори основното си образование, предаде NOVA.

„Хванах мутренските години. От началото на моята престъпна кариера не ходех на училище, баща ми и майка ми много се ядосваха за това нещо, дори си спомням, че съм ял и малко шамарчета, че съм отсъствал и съм повтарял”, разказва той.

Кариерата с кражби обаче води до два престоя в Централния софийски затвор. „Съжалявам за всичко. Кражбите ми са само за пари. От коли. По принцип сме вече така, модернизирани, не стигаме до разбиване, но ги отваряме”, добавя Венцислав.

При последната си осемгодишна присъда той решава да се върне в училище. „Осми клас го завърших с много добри оценки. Сега продължаваме с девети”, казва мъжа.

Математиката не е любим предмет за Венцислав. Но часовете по практика в стругарската работилница му дават увереност, че и навън може да се справи добре. „Решаваме с учителя, дали ще направим чук, дали отвертка, дали ключ. Нещо си намисляме и започваме да го правим”, добавя той.

Наученото зад решетките обаче няма да инвестира в нова престъпна кариера навън, категоричен е Венцислав. Той е един от общо 243 лишени от свобода, които започват новата учебна година зад решетките.

„Имаме първолаци, тази година са 18 на брой. Разпределени в няколко паралелки. Усещаш тяхното притеснение, тяхното вълнение, те са възрастни хора и това просто ни запалва. Запалва искрата за работа”, коментира директорът на СОУ „Св. Иван Рилски” Ивелина Кръстева.

Зад решетките няма часове по музика, рисуване и физическо. Но пък се набляга на българския език, математиката, технология и предприемачество, компютърно моделиране.

„Често се опитваме да намерим общ език, защото понякога се налага да работим с хора, които не са, не са напреднали толкова в своята грамотност и затова нещата се случват понякога другояче, но смея да твърдя, че винаги има успех накрая. Може и да е малък, но все пак”, подчерта преподавателят по български език Надежда Георгиева.

За осемте години работа с ученици зад решетките, Надежда е категорична- всеки има право на втори шанс. А тя и колегите ѝ са готови да го дадат. Чрез учене.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари