Новата атомна бомба ще удари по САЩ

1
Програма за ядрено модернизиране на САЩ продължава да подкопава сигурността на САЩ и техните съюзници  Прочети повече на: http://www.novini.bg/news/293925.html
Програма за ядрено модернизиране на САЩ продължава да подкопава сигурността на САЩ и техните съюзници Прочети повече на: http://www.novini.bg/news/293925.html

Плановете на САЩ за въвеждане на въоръжение на новата ядрена бомба В61-12 може да доведе до негативни последствия за сигурността на страната, заяви в интервю за "Sputnik" Теодор Постол – водещ експерт по технологии в ПРО и почтен професор в Масачузетския технологичен институт.

Възможността за военно приложение на това оръжие се изгражда на измислената и странна идея, че САЩ могат да се сражават и да победят в ядрена война. Това оръжие никога не би могло да се използва в реална ситуация против държави, имащи ядрено оръжие, тъй като би провокирало безконтролна ядрена ескалация” – заявява Постол.

Анализатори посочват, че планираната програма за модернизиране на ядрената бомба В61 на стойност 11 млрд. долара е най-скъпо струващото усъвършенстване на бойна глава в историята. Освен това според Постол новите стъпки по модернизиране и обновяване на неуправляема бомба по-скоро ще доведат до неприятни резултати с непредвидими последствия за американските политици.

„Това е още един пример как програма за ядрено модернизиране на САЩ продължава да подкопава сигурността на САЩ и техните съюзници”, заяви професорът. Постол предупреждава, че използването на бомби даже против нямащи ядрено оръжие страни може да доведе до политически последствия с много далечни и непредвидими резултати.

Той е категоричен, че модернизирането на бомбата ще подкопае сигурността на САЩ, тъй като ще провокира другите страни да създадат собствено стратегическо оръжие. "Това е неправилен сигнал за Русия, вече раздразнена от постоянния прогрес на САЩ в областта на ядрените възможности, и за Китай, опитващ се въпреки провокациите да запази разумни позиции за минимално сдържане”, предупреждава Постол.

Администрацията на Обама не е обмислила потенциалните дипломатически и стратегически последствия от модернизирането на неуправляемата бомба, посочва военният професор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари