Нова версия за трагедията в Хитрино

0
Булмаркет обяви причината за влаковата катастрофа
Булмаркет обяви причината за влаковата катастрофа Видео: bTV

Не високата скорост, а незаключена стрелка на релсовия път е причина за трагедията в Хитрино.

Това обявиха собствениците на „Булмаркет“ – фирмата чиято влакова композиция дерайлира в шуменското градче в края на 2016 г., пише bTV.

Техническата експертиза, изготвена от чуждестранни експерти и поискана от транспортната фирма, показва, че повреда в релсовия път е довела до фаталните последици в Хитрино. Проблемът с шести вагон, който първи излиза от трасето, бил неизбежен, тъй като стрелката, разделяща двата коловоза, е позволила на първите колела на вагона да тръгнат по единия коловоз, а на вторите – по другия, казаха от фирмата.

От „Булмаркет“ обявиха още, че няколко дни преди фаталния инцидент е поискан ремонт на стрелките на гара Хитрино, но той не е извършен.

„Тази телеграма, както и предхождащите я, за неизправности по пътя са игнорирани от комисията за разследване на тежки произшествия, а друга част от доказателствата са използвани тенденциозно“, каза Светослав Първанов, заместник-управител на „Булмаркет“.

В България звеното за разследване на жп инциденти е под шапката на Министерството на транспорта – не може един принципал хем да разследва, хем да бъде справедлив в своите заключения и решения“, каза управителят на фирмата Станко Станков.

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари