Нова система подобрява безопасността на корабоплаването по Дунав

0
Разработката е дело на морските администрации на България и Румъния
Разработката е дело на морските администрации на България и Румъния Видео: БНТ

Безопасността на корабоплаването по Дунав ще бъде подобрена с внедряването на нова система за проверки и регистрация на плавателните съдове.

Разработката е дело на морските администрации на България и Румъния, като идеята е да обхване всички водни пътища в Европа, предава БНТ.

Над 20 кораба, половината от които круизни, са били проверени след въвеждането на новата информационна система. Това са плавателни съдове, предварително определени като рискови.

Петър Киров, главен секретар на ИА „Морска администрация": "Не можем да си позволим кораби, които не отговорят на стандартите за безопасност и сигурност, да участват на този пазар, защото те са заплаха за хората, за околната среда и на практика осъществяват и нелоялна конкуренция на пазара."

До момента проверките са установили само дребни нарушения, които своевременно са отстранени. През последната година пристанище Русе е регистрирало близо 9000 посещения на различни видове кораби, за които тепърва се събира информация.

Кап. Иван Жеков, дирекция „Речен надзор - Русе": „Изготвени са чеклисти и се проверява от корабните документи, документи на екипажа, до техническото състояние, оборудването на мостика, в машинното отделение, спасителното оборудване."

Вече се водят преговори с други държави за разширяване на системата, така че тя да включва информация за всички кораби по речните пътища в Европа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари