Нова схема за източване на кредитни карти от името на авиокомпания Wizz Air

0
От схемата пострада Светлана Тодорова - редактор в списание "Мениджър"
От схемата пострада Светлана Тодорова - редактор в списание "Мениджър"

Опасни имейли, манипулирани от хакери, които настояват получателите да потвърдят регистрацията си в сайтове за купуване на стоки чрез кредитни карти, заплашват интернет потребителите. 

От схемата пострада Светлана Тодорова - редактор в списание "Мениджър". На електронната й поща пристигна майсторски изпипан имейл, уж от името на авиокомпания Wizz Air, от която многократно е купувала билети за полети. Съобщението нарочно е изработено така, че да провокира незабавен отговор и действие от получателя и гласи: "Във връзка със зачестили случаи на злоупотреба с лични данни и предприетите допълнителни мерки за сигурност Вашата сметка е блокирана до потвърждаване на Вашата самоличност. ПОТВЪРДЕТЕ ВАШАТА СМЕТКА от тук" и следва линк за потвърждение. Часове след като Светлана потвърждава с кликване върху линка, тя открива че сметката на кредитната й карта е източена. Чрез справка в системата на банката си разбира, че това се е случило на четири транша, като от нейно име и с парите в кредитната й карта е играно в онлайн хазартни залагания. Нещо повече, на нейно име дори е била създадена регистрация в системата на PayPal, откъдето е наредено плащане на парите. 

За щастие, Светлана разбира за схемата преди сумата да бъде осчетоводена и блокира нареждането й от свое име в банката си. Тя реагира бързо, защото често проверява текучеството по кредитната си карта. Информирала е авиокомпанията за случая, за да може тя своевременно да предприеме съответните мерки. За интернет потребителите остава препоръката да внимават при призиви за потвърждаване на личните данни в банкови карти и регистрации, дори при най-достоверно изглеждащите имейли.  Добре е да се подсигурят с насрещно запитване до съответната организация дали в момента наистина извършва такава кампания, преди да предприемат каквито и да било действия.

Снимка на имейла, който Светлана получава и където потвърждава данните си. Линкът за потвърждение е вече неактивен. Експерти по интернет сигурност обясниха за "Мениджър Нюз", че тя е станала жертва на хакерската практика за събиране на лични данни от интернет платци, наричана "фишинг". 

Източник: Мениджър
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари