Нова производствена линия за биодизел разкрива 12 нови работни места в Русе

1

12 нови работни места се разкриват с втората производствена линия на „Оберьостерайхише Биодизел България“ ЕООД

В края на май бе даден старт на строителната площадка на втората производствена линия в завода на „Оберьостерайхише Биодизел България“ ЕООД. Това съобщи управителят на предприятието Светлана Пърлева. Той ще бъде разположен на същия терен, където е първият завод, в рамките на Индустриална зонаТегра“ и се изгражда със собствени средства.

Новата производствена линия ще увеличи двойно производството на биодизел в предприятието – 200 000 тона годишно, а  фармацевтичният глицерин се предвижда в количество  30 000 тона годишно. На този етап „Оберьостерайхише Биодизел България“ произвежда 100 000  тона годишно биодизел и 10 000 тона фармацевтичен глицерин. Най-голямо количество биодизел е бил реализиран през месец октомври 2019 година  – 9045 тона.

Предприятието работи на непрекъснат, 24-часов режим. Всички процеси са автоматизирани и след стартиране на производството и влизане в режим, задълженията на персонала се свеждат до наблюдение на работния процес, вземане на проби и корекция на параметрите в зависимост от получените резултати.

„Оберьостерайхише Биодизел България има интересна история в съвременната българска индустрия“. Първоначално заводът е бил разположен в австрийския град Енс, близо до Линц. Управлението е било в Русе, а за нуждите на производството са били наемани австрийски работници. С годините става ясно, че така процесът не е рентабилен и се взема решение заводът да бъде преместен в Русе. Това се случва през 2013 година, когато за няколко месеца, съоръженията са демонтирани от Австрия и сглобени отново в България.

През  февруари, 2014 година стартира производството на фармацевтичен глицерин, продукт който се използва в козметичната, фармацевтичната, хранителната и химическата промишленост, а през май същата година  започва производството и на биодизел. „Оберьостерайхише Биодизел“  става първото и единствено предприятие в България, което прави този ценен за модерния живот продукт. Фарма глицеринът е съпътстващ продукт при производството на биодизел. Чистотата на крайния продукт е 99,7 %, което го прави конкурентно способен на световния пазар и лидер на българския.

Днес компанията реализира фармацевтичния глицерин в редица страни от Балканите и Европа, като успява да защити важни сертификати за качество. Това са турският „Хелял“, който определя продукта на фирмата като напълно съответстващ с изискванията на ислямското законодателство и норми. Другият важен сертификат е еврейският „Kosher Certificate“, определящ продукта като годен за ползване, съгласно еврейските религиозни норми за чистота на храните.

Тези постижения са в резултат на дългогодишни усилия и активна работа на ръководството на фирмата.

Неразделна част от производството е химичната лаборатория. Производственият процес се контролира непрекъснато чрез лабораторни анализи. Вземат се проби от определени точки и съобразно получените резултати производственият процес се направлява. В лабораторията се извършва и входящ контрол на пристигащите суровини и окачествяване и краен контрол на готовите продукти, излизащи от складовете.

Към предприятието е разположена и парокотелна централа, която осигурява необходимата пара за производствените нужди. Основно се ползва котел на биомаса, изграден със средства по европейски проект, чието  гориво е смес от дървесен  чипс и слънчогледова люспа.

„Производителността на котела е 16 тона пара/час с налягане 15 атмосфери, което напълно покрива нуждите за производството на биодизел и фармацевтичен глицерин“, уточнява управителят Светлана Пърлева.

Всички производства са щадящи околната среда, което е важно за бъдещото развитие на завода. Цялата производствена дейност е регламентирана с комплексно разрешително, издадено от МОСВ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари