Русенци не искат КТМ да се превърне в бунище за отпадъци от чужди страни

3
Защо това производство се базира точно в Русе и отново ставаме заложници на чужди интереси?
Защо това производство се базира точно в Русе и отново ставаме заложници на чужди интереси?

“Булмаркет ДМ” представи проекта си за новия завод за биодизел

Експерти на “Булмаркет ДМ” представиха пред общинските съветници от Временната комисия за въздуха на Русе и граждани проекта си за изграждане на инсталация за преработка на употребявани хранителни масла на площадката на Дунавска индустриална зонаТегра”.

Булмаркет” представи подробно проекта си за новия завод, заедно със схема на пречиствателната станция. Ето и основните точки от презентацията.

1.Технологията на завода е СЪВРЕМЕННА и се основава повече на ФИЗИЧНИ отколкото на химични процеси. Обособени са три отделни процеса,които преработват маслата до готова суровина за производство на биодизел. Процесът на преработка протича при използване на минимален брой химични вещества. Единствените химични вещества които се използват в този завод са фосфорна киселина,която е киселината на хранително-вкусовата промишленост.Съдържа се във всяка бутилка кока-кола и се продава като почистващо средство под името Фаувал. Натриева основа използва се в цяло семейство препарати за обезмасляване,за почистване на канали на мивки и в содата за бъчви.Освен тези двете използваме готварска сол и лимонтозу, които са произведени за технически цели.

2. В завода ще постъпва като суровина само и единствено сурови растителни масла и използвани кухненски растителни и животински масла и мазнини. Суровината не включва остатъци от животински трупове,части от животни и ли твърди части на растения. Отпадъчните масла от кухни са предварително филтрирани от доставчика. Входящата суровина трябва да отговаря на определени параметри, за да може да се преработва в инсталацията. Тези входящи параметри се контролират постоянно. Това е ценна суровина, от която фирмата не можем да си позволи да губи.

3. Няма да се използва химическа неутрализация на маслото, водеща до генериране на отпадни води и сапуни. Неутрализацията на маслото ще се извършва по чисто физичен метод и това е изпарението им и последващо втечняване и изпращане за по нататъшна преработка. И трите процеса до получаването на готов продукт представляват затворен цикъл. Товаро-разтоварните дейности също са затворени и се осъществяват посредством тръбопроводи от затворени съдове за транспорт. Отпадъкът генериран в цех дегаминг (единственият в който се ползват горепосочените химични вещества) е фосфолипиди хидратирани до лецитин. По своята същност и двете са хранителни добавки, които широко се използват от населението.

4. Отпадните води преминават през собствена пречиствателна станция по най съвременна технология. Схемата и проекта за пречиствателна станция са подадени на РИОСВ с параметри на пречистената вода и инвестиционното намерение не можа да бъде реализирано ако не бъде изградена.

5. ЕДИНСТВЕНИТЕ емисии на газове са от котелна инсталация на природен газ,както се топлят много домакинства в Русе.Както всички знаят природният газ е най-чистото гориво ,като емисиите му са значително по ниски от горенето на дърва , въглища или нефтопродукти.

6. Производството на биодизел от пържилни масла е иновативно производство. Това е биодизел второ поколение и ще допринесе за намаляване на вредните емисии в транспорта, което е европейска директива.

7. Всички въздействия касаещи околната среда включително анализ на здравния риск при реализацията на инвестиционното предложение са подробно разписани в информация за преценяване необходимостта от оценка на въздействието върху околната среда. Разработката се оценява от контролните органи и е обществено достъпна в Община Русе и РИОСВ Русе.

8. Фирмата е готова да предостави и по пълна техническа информация на заинтересуваните както и да допусне граждани включително и представители на екологични сдружения заедно с проверяващите органи при предстоящите проверки на завода, за да се убедят всички, че в завода няма нищо опасно.

Представителите на дружеството отговориха на въпроси, зададени от Деана Тонева от името на ПП Демократи за силна България – Русе, част от КП Демократична България.

ПОЗИЦИЯ на ПП Демократи за силна България - Русе, част от КП Демократична България

Материалът за инвестиционното намерение на фирма АстраБиоплант съдържа множество мерки, представени чрез технологични схеми, аналитични таблици и сравнителни графики, които демонстрират безопасността на описаното производство. Когато обаче се направи сериозен анализ на този материал, възникват множество въпроси, които се нуждаят от ясни, точни и коректни отговори.Възникват редица съмнения относно безопасността на подобно производство по отношение чистотата на атмосферния въздух, почвата, подпочвените води и също водата на река Дунав. За да се приеме спокойно подобно инвестиционно намерение в региона на град Русе, където има особена чувствителност по отношение на екологията , трябва да бъдем убедени, че това се прави с цел защита на интересите на населението. Обществеността не би искала зоната на КТМ да се превърне в поредното бунище за отпадъци от чужди страни, както това се случи преди няколко месеца в други части на България.

Някои от по-важните от въпроси, които си задаваме са:

  1. Защо производството е базирано на вносни отпадъци? Прави впечатление, че същите се внасят от страни извън Европейския съюзкато Малайзия, Китай, Сингапур, Обединените Арабски Емирства и други. При такъв вид производство е добре да се решават екологичните проблеми на България, а не на чужди страни. Възниква въпросът ако това производство е екологично чисто и безвредно, защо самите страни доставящи суровините не го извършват на собствените си територии? Най-вероятният отговор е, че съхраняват природата си и пазят здравето на населението си.
  2. Защо това производство се базира точно в Русе и отново ставаме заложници на чужди интереси? Бъдете сигурни, че хората няма да позволят отново да бъдат потърпевши !
  3. Важен въпрос е и това дали ще се ползват суровини от България и какъв процент ще са те от всички суровини? В информацията е посочено, че суровините ще се доставят от вериги ресторанти и хотели. Липсват данни кои са те! За този вид производство би трябвало да има решение на национално ниво.
  4. Нашето безпокойство идва и от факта, че няма контрол на входа при получаването на суровините. При това положение възниква изключително голяма опасностот наличие на бактериални и вирусни замърсители на околната среда в русенския регион.
  5. Липсва информация какъв процент ще са животинските мазнини спрямо растителните масла и какъв процент са хранителните отпадъци?
  6. Разбираме, че при преработката на суровините се използва голямо количество вода, която ще се черпи не само от ВиК инсталацията , но и се налага сондаж на подпочвени води. По този начин се създава сериозен риск да бъде допълнително намален и без това ограничения воден ресурс на региона.
  7. Вследствие на това производство в река Дунав всеки ден ще се изливат по 137,4 кубика отпадни води. Макар и да се предвижда пречиствателна станция, рискът от замърсяване на водите е сериозен при спиране на някои от стъпалата на пречистващото съоръжение.Известно е, че има редица програми и проекти за опазване и пречистване водите на река Дунав. Недопустимо е Община Русе да поеме допълнителен риск за създаването на международен екологичен проблем!
  8. От представения материал не става ясно кои са гаранциите, дали съхраняването на отпадъците от производството на територията на завода отговаря на закона за опазване на околната среда и дали няма да доведе до екологични рискове и рискове за здравето на хората.
  9. При подобно производство шумът е наднормен, което би било съществен проблем.Емисиите във въздуха отделящи се при производствения процессъдържат както фини прахови частици с включен в тях силициев диоксид, така и маслени аерозоли. Маслените аерозоли излъчват миризми, които няма гаранции, че са безвредни и биха били неприемливи за населението.

В заключение позицията на ПП Демократи за силна България– Русе, ще зависи от получените отговори и ОВОС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Любов е, когато около теб има сто жени, а ти мислиш само за пет, шест...

Харесай Дунавмост във Фейсбук