Нова информация за произхода на кучетата

0
Днешните кучета, като се започне от миниатюрните чихуахуа и се стигне до датския дог, произхождат от диви вълци, опитомени от хората в праисторически времена
Днешните кучета, като се започне от миниатюрните чихуахуа и се стигне до датския дог, произхождат от диви вълци, опитомени от хората в праисторически времена

Генетична информация от вълча кост на 35 000 години, намерена под замръзнала скала в Сибир, показа, че кучетата вероятно са опитомени много по-рано, отколкото се смяташе досега, съобщи Ройтерс.

Днешните кучета, като се започне от миниатюрните чихуахуа и се стигне до датския дог, произхождат от диви вълци, опитомени от хората в праисторически времена. Кога обаче е станало това, е спорно. 

Генетици от Шведския природонаучен музей дешифрираха генома на вълка, живял на п-в Таймир и установиха, че той е от популация, представляваща най-скорошния общ предшественик на кучетата и вълците. С тази генна информация учените изчислиха, че кучетата са опитомени преди 27 000 до 40 000 години.

Предишни изследвания на базата на генетични данни от съвременни кучета и вълци показаха, че кучетата са опитомени за пръв път преди 11 000 до 16 000 години. Тези изследвания използваха честотата на мутациите в генома.

Според шведските учени геномът на таймирския вълк показва, че честотата на мутациите е само около половината от преди изчисляваната. Това насочва, че опитомяването е станало много по-рано. Праисторическите хора вероятно са улавяли вълчета и са ги гледали, за да ги пазят от големи хищници. Сибирските хъските и гренландските впрегатни кучета имат много общи гени със таймирския вълк.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари